Klubbens Nyheter

Viktig information!

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

SM 2018.
Vårt allra första SM, i en för mig, helt ny gren. Ture certifierades som räddningshund för mindre än ett år sedan så vi känner oss fortfarande som ”rookies” och med tanke på den varma sommaren var vår uppladdning inte maximal. Man kan snarare säga att vi vilade oss i form och att det enda vi tränat ordentligt på var lydnadsdelen. Team Ture, dvs jag, maken Peter, Ture och valpen Svante anlände till Ronneby redan på onsdag i SM-veckan för att vara med på invigningen. Årets SM var en storslagen tillställning med bland annat en förbundsordförande som landande med fallskärm. Allt var tillspetsat för att fira SBK:s 100-årsjubileum och jag är oerhört glad över att få varit med om denna upplevelse!

Räddningshundsgruppen samlades sedan på fredag för genomgång, veterinärbesiktning samt lottning och Räddningshundarna tävlande sedan under lördag och söndag i Karlshamn. Under lördagen genomförde vi ytsök på räddningstjänstens område, ett stort område som skulle genomsökas under 30 minuter. Vi hade ingen aning om antalet ”försvunna” och en stor del av området var avspärrat för oss förare så där fick vi sända in hundarna och stå bakom avspärrningen när hundarna arbetade. Det var väldigt varmt och solen gassade på Ture och mig och även om vår insats var medioker på lördag, så är jag nöjd med Tures insats. Det var till största del jag som förare som brast den dagen även om jag såg att Ture blev sliten och inte jobbade på lika bra som han brukar mot slutet av söket. Lördagen avslutade sedan med 3 minuters platsliggning i grupp, och efter dagens arbete låg vi på en 5:e plats i resultatlistan, något jag var helt nöjd med!

Söndag inleddes med ett kopplat sök på paintballklubbens område. Vi hade 15 min på oss att med kopplad hund genomsöka ett stort område med MÄNGDER av små byggnader och inte heller här visste vi hur många ”saknade” vi hade i området. Även här var det avspärrningar och vi fick inte gå närmare byggnaderna än 1 meter. Ture gjorde ett strålande koppelsök med fina markeringar och trots att matte drog ner lite på poängen gjorde vi dagens bästa sök. Efter koppelsöket skulle vi åka från Karlshamn till Ronneby för att genomföra vårt lydnadsprogram och nu började jag inse att vi klättrat lite i resultatlistan och det blev helt plötsligt VÄLDIGT spännande:-) Till min fördel har jag tävlat ganska mycket lydnad med tidigare hundar och det var det delmomentet jag kände mig mest bekväm och hemtam med. Ture har dessutom lätt att fokusera på sitt jobb och utförde ett mycket fint lydnadsprogram trots massiva störningar från omkringliggande ringar där det pågick final i (om det var skydd eller IPO vet jag faktiskt inte, men det var väsen:-) Enda smolket i bägaren var en 7:a på momentet ”rutan”. Vi fick på fredagens samling veta att det istället för konor och band endast skulle vara 4 tegelstenar…. Dessutom sprang det tre sädesärlor i rutan när Ture var på väg in, så han fick hålla lite till höger för att inte springa på dem:-) Några extra kommandon kostade, men slutresultatet var dagens bästa lydnadsprogram och SILVRET var i hamn!  Känslan att stå där på prispallen var helt surrealistisk och jag fick nästan nypa mig i armen. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag är över min fina fina hund som höll ihop så bra och gjorde sitt allra bästa dessa dagar. Teamkänslan med den hunden är obeskrivlig!

/Maria och Ture

loading...
Läs hela inlägget »

Nyfiken på Tjänstehund?
 
Söndagen 23/9-18 
 Kl. 09.00-15.00
Samling vid Sörmons Hundklubb
Civila kläder

 

Ni kommer att få jobba med hund, samt få agera figurant åt varandra.
 
Wc finns att tillgå på Sörmons hundklubb.
Medtag fika. 
Medtag vatten, belöning till hunden, förstärkningskläder vid behov och ett glatt humör.
Värd för årets Tjh-dag är Robin Schagerholm.
 
Då vi bjuder på lunch så är det viktigt att tiden för anmälan hålls. Tack på förhand.
 
Anmälan senast den 19:eseptember till Annika Lindberg på SMS 0705850808 alt annikali@telia.com.

Hoppas vi ses den 23:e september :D 
 
Vägbeskrivning: 

Från Grums hållet: sväng av E18 avfart Randviken, håll vänster och kör över E18, Håll rakt fram (skylt Sörmons grustag), sväng vänster vid Gula villan.
Från Karlstadshållet: sväng av E18 avfart  Randviken, håll höger (Sörmons grustag ), sväng vänster vid gula villan.

Läs hela inlägget »

Diana & King

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Jag ska tillsammans med min hund tävla i den hundsport som kallas för lydnad, eller ”tävlingslydnad” för att inte blanda ihop det med vardagslydnad eller allmänlydnad.
Det lydnadsprogram som ska genomföras på SM består av 10 olika moment som hunden ska utföra med hög motivation, explosivitet och framförallt precision för att också uppnå höga poäng. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Att jag brinner så mycket för just tävlingslydnad tror jag främst har med min personlighet att göra. Jag är nämligen en perfektionist ända ut i fingerspetsarna, och eftersom lydnad är en sport som kräver att man lägger mycket tid på detaljer och finesser för att komma långt så passar det mig helt utmärkt!
En annan anledning är såklart det magiska samspel mellan hund och förare som man jobbar fram sakta men säkert. Känslan av att gå in på lydnadsplan som ett team är ju helt fantastisk! 

Berätta om din hund!
- Min hund är en ung Border Collie-hane (ca. 2,5 år) från kenneln ”Nordic Paws” i Stockholm. Det är svårt att sätta ord på sin individ tycker jag, men om jag skulle beskriva honom med några få ord så skulle jag säga att han är en lojal och lyhörd hund som aldrig slutar jobba. Han ger alltid 100% av sig själv i vad vi än gör (både på gott och ont), och oavsett hur förhållandena runt omkring ser ut.
Han är också orädd, följsam och extremt snabb. Med andra ord kan man säga att han har alldeles utmärkta egenskaper för att bli en framgångsrik lydnadshund!

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Mycket bra skulle jag vilja säga! Vi avslutade året 2017 med att flytta upp oss från klass 2 till klass 3 (alltså högsta lydnadsklassen där man måste vara för att ha chans att kvala till SM). Under våren nu i år så startade vi tävlingssäsongen med några tävlingar rallylydnad som gett fina resultat, och sedan debuterade vi i klass 3 i lydnad på en dubbeltävling i Torsby den 17 Juni. Där fick vi överraskande nog med oss två 1:a-pris med ganska god marginal, vilket innebar att om vi kunde få till en tävling till inom de närmaste dagarna med ungefär samma poäng så skulle vi ha mycket god chans att ta oss upp på kvallistan till de Svenska Mästerskapen. Jag kände mig först väldigt skeptisk till att ens försöka eftersom King var och fortfarande är ganska oerfaren, samt att sista tävlingen som fanns kvar innan kvalperiodens slut var bara tre dagar senare, i Gnestad, ca. 4h hemifrån. Mycket talade emot: anmälningstiden hade gått ut, resa plus anmälningsavgift skulle bli dyrt, och jag skulle dessutom säkert bli väldigt besviken om vi inte skulle lyckas prestera. Men en kär bekant inom hundvärlden övertalade mig att satsa och arrangören godkände efteranmälan, så vi åkte. Detta resulterade i ett till 1:a pris och att vi åkte hem med dels ett Lydnadschampionat efter bara tre tävlingar, och med de poängen vi fick var det heller ingen tvekan om saken - vi skulle få tävla vårt första lydnads-SM!  

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Som jag nämnde tidigare är King och även jag fortfarande väldigt oerfarna rent tävlingsmässigt jämfört med andra kvalade ekipage, så vi har varit ute och tävlat ganska mycket de senaste veckorna, mest för min egen skull så att jag får lite mer ”kött på benen” så att säga. King är överlag ganska momentsäker för att vara så ung och tidigt i karriären, men vi har några moment som vi måste boosta/träna lite extra lite nu innan SM. Samtidigt vill jag helst av allt linda in hunden i bubbelplast..

Årets SM-upplägg är ganska utmanande får jag nog säga. Det kommer gå 4 ringar samtidigt (inkl. gruppmoment), vilket innebär att det ständigt kommer vara och höras andra hundar, människor och kommandon runt omkring. Med min koordinationsförmåga kommer jag ha fullt sjå att hålla koll på vilken ring vi ska vara i och när, haha! För att sammanfatta lite så kommer fokus ligga på att träna i liknande miljö (vi har tillsammans med andra ekipage anordnat SM-träningar runt om i Värmland), träna mycket på trygghet i gruppmoment i olika, stökiga miljöer och självklart hålla King i god form! Det gör vi genom att jag regelbunden tar honom till en fysioterapeut för lösgörande massage eftersom musklerna lätt blir spända vid hårt arbete. Sen är det ju såklart konditionsträning, simning och andra saker som vi också gör regelbundet året om, men som kanske trappas upp något nu veckorna innan! 

Vidare så jobbar jag för egen del på den mentala biten.
Jag tycker mig själv vara mentalt stabil innan och i tävlingssituation, men vet såklart att detta kommer vara något helt annat. På vanliga klubbtävlingar har man i regel en domare, en tävlingsledare och en skrivare med sig på plan. Jag är inte helt säker på hur många domare, tävlingsledare osv. som kommer finnas i varje ring, men jag vet att bara det kommer vara en stor skillnad, för att inte nämna all publik. Då jag aldrig har aldrig tävlat under sådana omständigheter, så har jag faktiskt svårt att veta hur jag ska förbereda mig mentalt på bästa sätt, men tänker att mina vanliga hederliga sätt att klara av stress/press kommer räcka i alla fall en bit på vägen. Just nu känner jag mig väldigt lugn, och jag försöker intala mig själv att vi inte åker dit för att prestera eller konkurrera, vilket är mycket svårt för tävlingsmänniskan i mig. Istället kommer jag sätta upp egna, personliga mål som blir min uppgift att klara av på plats. En egen liten tävling. Annars ska vi precis som vanligt gå ut på planen som ett team och bara njuta samt vara stolta över att vi ens har tagit oss dit! 

Avslutningsvis vill jag återigen tacka hemmaklubben Säffle Brukshundklubb som sponsrat oss med anmälningsavgiften till SM. Den är ganska dyr och med alla andra omkostnader såhär innan så är det för oss väldigt värdefullt! 

Ha en fortsatt bra sommar! ☀️
/Diana & King

Jörgen & Tass

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi kommer att delta i Försvarsmaktsmästerskapet (FMM), alltså SM för patrullhundar. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Patrullhund är en hund som godkänts vid certifikatprov för patrullhund - enklare beskrivning är "godkänd hemvärnshund”.
”Patrull” är också en bruksgren liksom spår eller sök och bruksgrenen är öppen för alla att tävla i. När det gäller DM och SM så är dels reglerna lite annorlunda och deltagandet är begränsat till tjänstehundar. På SM är vi 30 deltagare och här består ”specialen” av två huvudmoment; patrullering med ljud- och vindfigurant (600m) samt patrullering med spårupptag och spårning (800m). Utöver detta ingår också ett lydnadsprov samt uppletande av föremål. Det är en bredd i vad man tävlar i och detta passar Tass - han tycker alla delar är roliga (hoppas jag…) Eftersom jag är aktiv i hemvärnet med hund och tränar andra hundekipage sen många år så föll det sig naturligt att ställa upp i denna gren.

Berätta om din hund!
- Tass (Vickulas Xtas) är en kelpiehane på snart 5 år. En lite speciell herre kan jag tycka eftersom han ”tål" att vi är två som jobbar med honom; Anette med lydnad och spår och jag med patrull och att jag har honom i tjänst (alltså patrullhund i Hemvärnet). Australian kelpie är en vallhund och har som andra vallhundar, mycket energi och arbetsvilja.

Hur har tävlingsåret varit hittills?
Tävlingsåret 2018… vi har hittills gjort en tävling och det var DM för patrullhund som också var kvaltävlingen till SM.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Uppladdningen och förberedelser: jag har försökt skapa en struktur bland momenten vi ska tävla i och jobbar främst med de små detaljer i detta; allt från markering av metallföremålet i spåret, att hålla i markering av figuranter i vind, lydnadsprogrammet och spårupptaget. Till detta behövs både figuranter och skarpa ögon som tittar på oss och rättar upp tokigheter (Till mitt "träningsgäng" - TACK till er!)
Det varma vädret har begränsat oss lite men det känns ändock som vi ligger i fas. Än så länge… 

Det tävlingsmässiga uppträdandet som förare har jag liten erfarenhet av eftersom vi bara gjort tre tävlingar totalt.  
Har vi 15 åskådare på en brukstävling så kan det vara flera hundra på SM… och då gäller det att jag och Tass går in i vår egna, gemensamma ”bubbla”…
Den mentala delen för mig som förare och hur Tass reagerar i en sån tävlingsmiljö som SM är kanske knepigast att förbereda oss på.

I uppladdningen ingår också att vi ska hinna med en tävling till och den blir mest för att jag ska fila på mina detaljer på lydnadsplanen och försöka hålla nerverna i styr.

Den närmaste veckan är planerad i detalj på vad vi ska träna på...  

Med vänlig hälsning,
Jörgen & Tass :-)

Maria & Ture

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- i ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- En oerhört givande inriktning gällande hundsport där man kan kombinera svår och rolig hundträning med samhällsnytta.

Berätta om din hund!
- Ture är en 4-årig goldenkille och den perfekta hunden för mig. Vi har en fin relation med ett gott samarbete vilket är A och O gällande räddning. Han arbetar snabbt i alla miljöer, men är inte dumdristig och försätter sig sällan i farliga situationer. Ture är ingen supermodig hund men han litar på matte och gör det jag ber om. Han älskar människor och lyckan är stor när han hittar sina figuranter! Hemma är han en mysig kille som älskar att mysa i soffan eller favoritfåtöljen:-)

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Räddningshund finns inte som ren tävlingsgren. Man kvalar in genom att certifiera sin hund till Tjänstehund räddning samt utföra en veckas godkänd räddningsförarutbildning, vilket vi gjorde i maj. Utöver det tävlar vi i IPO-R, där R står för räddningshund, brukssök samt lite lydnad.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- På grund av den svåra värmen och brist på träningsområden i vår närhet har uppvärmningen inför SM varit lite klen. 5 dagars räddningsläger i juli (i dryga 30 graders värme) samt lite filande på lydnadsmomenten har vi med oss. Vi är nycertifierande och orutinerade, vilket ligger oss något i fatet , men Ture är en bra hund och vi har lika goda chanser som de övriga.

Hälsningar
Maria

Robert & Valle

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Enda tävlingen för certifierade Räddningshundar.

Berätta om din hund!
- Valle är en schäferhane på 6 år:. Blev certifierad Räddningshund i höstas.Detta är vårt första SM, så det blir intressant och lärorikt.
Valle älskar allt nosarbete ! Han tävlar även i bruksgrenarna ( om än sparsamt), spår, sök och patrull. Hans fördelar är stor nyfikenhet och arbetsvilja.
Hans nackdelar är i så fall att han har svårt att koppla av mellan arbeten, finns även ett tydligt inslag av "kan själv".

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Detta är första tävlingen i år !!

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
Då Valle ej varit helt kurant och sommaren varit väldigt varm, så gäller det nu att ta vara på de sista veckorna innan SM.

Hälsningar
Robert

Läs hela inlägget »

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

SM 2018.
Vårt allra första SM, i en för mig, helt ny gren. Ture certifierades som räddningshund för mindre än ett år sedan så vi känner oss fortfarande som ”rookies” och med tanke på den varma sommaren var vår uppladdning inte maximal. Man kan snarare säga att vi vilade oss i form och att det enda vi tränat ordentligt på var lydnadsdelen. Team Ture, dvs jag, maken Peter, Ture och valpen Svante anlände till Ronneby redan på onsdag i SM-veckan för att vara med på invigningen. Årets SM var en storslagen tillställning med bland annat en förbundsordförande som landande med fallskärm. Allt var tillspetsat för att fira SBK:s 100-årsjubileum och jag är oerhört glad över att få varit med om denna upplevelse!

Räddningshundsgruppen samlades sedan på fredag för genomgång, veterinärbesiktning samt lottning och Räddningshundarna tävlande sedan under lördag och söndag i Karlshamn. Under lördagen genomförde vi ytsök på räddningstjänstens område, ett stort område som skulle genomsökas under 30 minuter. Vi hade ingen aning om antalet ”försvunna” och en stor del av området var avspärrat för oss förare så där fick vi sända in hundarna och stå bakom avspärrningen när hundarna arbetade. Det var väldigt varmt och solen gassade på Ture och mig och även om vår insats var medioker på lördag, så är jag nöjd med Tures insats. Det var till största del jag som förare som brast den dagen även om jag såg att Ture blev sliten och inte jobbade på lika bra som han brukar mot slutet av söket. Lördagen avslutade sedan med 3 minuters platsliggning i grupp, och efter dagens arbete låg vi på en 5:e plats i resultatlistan, något jag var helt nöjd med!

Söndag inleddes med ett kopplat sök på paintballklubbens område. Vi hade 15 min på oss att med kopplad hund genomsöka ett stort område med MÄNGDER av små byggnader och inte heller här visste vi hur många ”saknade” vi hade i området. Även här var det avspärrningar och vi fick inte gå närmare byggnaderna än 1 meter. Ture gjorde ett strålande koppelsök med fina markeringar och trots att matte drog ner lite på poängen gjorde vi dagens bästa sök. Efter koppelsöket skulle vi åka från Karlshamn till Ronneby för att genomföra vårt lydnadsprogram och nu började jag inse att vi klättrat lite i resultatlistan och det blev helt plötsligt VÄLDIGT spännande:-) Till min fördel har jag tävlat ganska mycket lydnad med tidigare hundar och det var det delmomentet jag kände mig mest bekväm och hemtam med. Ture har dessutom lätt att fokusera på sitt jobb och utförde ett mycket fint lydnadsprogram trots massiva störningar från omkringliggande ringar där det pågick final i (om det var skydd eller IPO vet jag faktiskt inte, men det var väsen:-) Enda smolket i bägaren var en 7:a på momentet ”rutan”. Vi fick på fredagens samling veta att det istället för konor och band endast skulle vara 4 tegelstenar…. Dessutom sprang det tre sädesärlor i rutan när Ture var på väg in, så han fick hålla lite till höger för att inte springa på dem:-) Några extra kommandon kostade, men slutresultatet var dagens bästa lydnadsprogram och SILVRET var i hamn!  Känslan att stå där på prispallen var helt surrealistisk och jag fick nästan nypa mig i armen. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag är över min fina fina hund som höll ihop så bra och gjorde sitt allra bästa dessa dagar. Teamkänslan med den hunden är obeskrivlig!

/Maria och Ture

loading...
Läs hela inlägget »

Nyfiken på Tjänstehund?
 
Söndagen 23/9-18 
 Kl. 09.00-15.00
Samling vid Sörmons Hundklubb
Civila kläder

 

Ni kommer att få jobba med hund, samt få agera figurant åt varandra.
 
Wc finns att tillgå på Sörmons hundklubb.
Medtag fika. 
Medtag vatten, belöning till hunden, förstärkningskläder vid behov och ett glatt humör.
Värd för årets Tjh-dag är Robin Schagerholm.
 
Då vi bjuder på lunch så är det viktigt att tiden för anmälan hålls. Tack på förhand.
 
Anmälan senast den 19:eseptember till Annika Lindberg på SMS 0705850808 alt annikali@telia.com.

Hoppas vi ses den 23:e september :D 
 
Vägbeskrivning: 

Från Grums hållet: sväng av E18 avfart Randviken, håll vänster och kör över E18, Håll rakt fram (skylt Sörmons grustag), sväng vänster vid Gula villan.
Från Karlstadshållet: sväng av E18 avfart  Randviken, håll höger (Sörmons grustag ), sväng vänster vid gula villan.

Läs hela inlägget »

Diana & King

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Jag ska tillsammans med min hund tävla i den hundsport som kallas för lydnad, eller ”tävlingslydnad” för att inte blanda ihop det med vardagslydnad eller allmänlydnad.
Det lydnadsprogram som ska genomföras på SM består av 10 olika moment som hunden ska utföra med hög motivation, explosivitet och framförallt precision för att också uppnå höga poäng. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Att jag brinner så mycket för just tävlingslydnad tror jag främst har med min personlighet att göra. Jag är nämligen en perfektionist ända ut i fingerspetsarna, och eftersom lydnad är en sport som kräver att man lägger mycket tid på detaljer och finesser för att komma långt så passar det mig helt utmärkt!
En annan anledning är såklart det magiska samspel mellan hund och förare som man jobbar fram sakta men säkert. Känslan av att gå in på lydnadsplan som ett team är ju helt fantastisk! 

Berätta om din hund!
- Min hund är en ung Border Collie-hane (ca. 2,5 år) från kenneln ”Nordic Paws” i Stockholm. Det är svårt att sätta ord på sin individ tycker jag, men om jag skulle beskriva honom med några få ord så skulle jag säga att han är en lojal och lyhörd hund som aldrig slutar jobba. Han ger alltid 100% av sig själv i vad vi än gör (både på gott och ont), och oavsett hur förhållandena runt omkring ser ut.
Han är också orädd, följsam och extremt snabb. Med andra ord kan man säga att han har alldeles utmärkta egenskaper för att bli en framgångsrik lydnadshund!

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Mycket bra skulle jag vilja säga! Vi avslutade året 2017 med att flytta upp oss från klass 2 till klass 3 (alltså högsta lydnadsklassen där man måste vara för att ha chans att kvala till SM). Under våren nu i år så startade vi tävlingssäsongen med några tävlingar rallylydnad som gett fina resultat, och sedan debuterade vi i klass 3 i lydnad på en dubbeltävling i Torsby den 17 Juni. Där fick vi överraskande nog med oss två 1:a-pris med ganska god marginal, vilket innebar att om vi kunde få till en tävling till inom de närmaste dagarna med ungefär samma poäng så skulle vi ha mycket god chans att ta oss upp på kvallistan till de Svenska Mästerskapen. Jag kände mig först väldigt skeptisk till att ens försöka eftersom King var och fortfarande är ganska oerfaren, samt att sista tävlingen som fanns kvar innan kvalperiodens slut var bara tre dagar senare, i Gnestad, ca. 4h hemifrån. Mycket talade emot: anmälningstiden hade gått ut, resa plus anmälningsavgift skulle bli dyrt, och jag skulle dessutom säkert bli väldigt besviken om vi inte skulle lyckas prestera. Men en kär bekant inom hundvärlden övertalade mig att satsa och arrangören godkände efteranmälan, så vi åkte. Detta resulterade i ett till 1:a pris och att vi åkte hem med dels ett Lydnadschampionat efter bara tre tävlingar, och med de poängen vi fick var det heller ingen tvekan om saken - vi skulle få tävla vårt första lydnads-SM!  

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Som jag nämnde tidigare är King och även jag fortfarande väldigt oerfarna rent tävlingsmässigt jämfört med andra kvalade ekipage, så vi har varit ute och tävlat ganska mycket de senaste veckorna, mest för min egen skull så att jag får lite mer ”kött på benen” så att säga. King är överlag ganska momentsäker för att vara så ung och tidigt i karriären, men vi har några moment som vi måste boosta/träna lite extra lite nu innan SM. Samtidigt vill jag helst av allt linda in hunden i bubbelplast..

Årets SM-upplägg är ganska utmanande får jag nog säga. Det kommer gå 4 ringar samtidigt (inkl. gruppmoment), vilket innebär att det ständigt kommer vara och höras andra hundar, människor och kommandon runt omkring. Med min koordinationsförmåga kommer jag ha fullt sjå att hålla koll på vilken ring vi ska vara i och när, haha! För att sammanfatta lite så kommer fokus ligga på att träna i liknande miljö (vi har tillsammans med andra ekipage anordnat SM-träningar runt om i Värmland), träna mycket på trygghet i gruppmoment i olika, stökiga miljöer och självklart hålla King i god form! Det gör vi genom att jag regelbunden tar honom till en fysioterapeut för lösgörande massage eftersom musklerna lätt blir spända vid hårt arbete. Sen är det ju såklart konditionsträning, simning och andra saker som vi också gör regelbundet året om, men som kanske trappas upp något nu veckorna innan! 

Vidare så jobbar jag för egen del på den mentala biten.
Jag tycker mig själv vara mentalt stabil innan och i tävlingssituation, men vet såklart att detta kommer vara något helt annat. På vanliga klubbtävlingar har man i regel en domare, en tävlingsledare och en skrivare med sig på plan. Jag är inte helt säker på hur många domare, tävlingsledare osv. som kommer finnas i varje ring, men jag vet att bara det kommer vara en stor skillnad, för att inte nämna all publik. Då jag aldrig har aldrig tävlat under sådana omständigheter, så har jag faktiskt svårt att veta hur jag ska förbereda mig mentalt på bästa sätt, men tänker att mina vanliga hederliga sätt att klara av stress/press kommer räcka i alla fall en bit på vägen. Just nu känner jag mig väldigt lugn, och jag försöker intala mig själv att vi inte åker dit för att prestera eller konkurrera, vilket är mycket svårt för tävlingsmänniskan i mig. Istället kommer jag sätta upp egna, personliga mål som blir min uppgift att klara av på plats. En egen liten tävling. Annars ska vi precis som vanligt gå ut på planen som ett team och bara njuta samt vara stolta över att vi ens har tagit oss dit! 

Avslutningsvis vill jag återigen tacka hemmaklubben Säffle Brukshundklubb som sponsrat oss med anmälningsavgiften till SM. Den är ganska dyr och med alla andra omkostnader såhär innan så är det för oss väldigt värdefullt! 

Ha en fortsatt bra sommar! ☀️
/Diana & King

Jörgen & Tass

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi kommer att delta i Försvarsmaktsmästerskapet (FMM), alltså SM för patrullhundar. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Patrullhund är en hund som godkänts vid certifikatprov för patrullhund - enklare beskrivning är "godkänd hemvärnshund”.
”Patrull” är också en bruksgren liksom spår eller sök och bruksgrenen är öppen för alla att tävla i. När det gäller DM och SM så är dels reglerna lite annorlunda och deltagandet är begränsat till tjänstehundar. På SM är vi 30 deltagare och här består ”specialen” av två huvudmoment; patrullering med ljud- och vindfigurant (600m) samt patrullering med spårupptag och spårning (800m). Utöver detta ingår också ett lydnadsprov samt uppletande av föremål. Det är en bredd i vad man tävlar i och detta passar Tass - han tycker alla delar är roliga (hoppas jag…) Eftersom jag är aktiv i hemvärnet med hund och tränar andra hundekipage sen många år så föll det sig naturligt att ställa upp i denna gren.

Berätta om din hund!
- Tass (Vickulas Xtas) är en kelpiehane på snart 5 år. En lite speciell herre kan jag tycka eftersom han ”tål" att vi är två som jobbar med honom; Anette med lydnad och spår och jag med patrull och att jag har honom i tjänst (alltså patrullhund i Hemvärnet). Australian kelpie är en vallhund och har som andra vallhundar, mycket energi och arbetsvilja.

Hur har tävlingsåret varit hittills?
Tävlingsåret 2018… vi har hittills gjort en tävling och det var DM för patrullhund som också var kvaltävlingen till SM.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Uppladdningen och förberedelser: jag har försökt skapa en struktur bland momenten vi ska tävla i och jobbar främst med de små detaljer i detta; allt från markering av metallföremålet i spåret, att hålla i markering av figuranter i vind, lydnadsprogrammet och spårupptaget. Till detta behövs både figuranter och skarpa ögon som tittar på oss och rättar upp tokigheter (Till mitt "träningsgäng" - TACK till er!)
Det varma vädret har begränsat oss lite men det känns ändock som vi ligger i fas. Än så länge… 

Det tävlingsmässiga uppträdandet som förare har jag liten erfarenhet av eftersom vi bara gjort tre tävlingar totalt.  
Har vi 15 åskådare på en brukstävling så kan det vara flera hundra på SM… och då gäller det att jag och Tass går in i vår egna, gemensamma ”bubbla”…
Den mentala delen för mig som förare och hur Tass reagerar i en sån tävlingsmiljö som SM är kanske knepigast att förbereda oss på.

I uppladdningen ingår också att vi ska hinna med en tävling till och den blir mest för att jag ska fila på mina detaljer på lydnadsplanen och försöka hålla nerverna i styr.

Den närmaste veckan är planerad i detalj på vad vi ska träna på...  

Med vänlig hälsning,
Jörgen & Tass :-)

Maria & Ture

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- i ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- En oerhört givande inriktning gällande hundsport där man kan kombinera svår och rolig hundträning med samhällsnytta.

Berätta om din hund!
- Ture är en 4-årig goldenkille och den perfekta hunden för mig. Vi har en fin relation med ett gott samarbete vilket är A och O gällande räddning. Han arbetar snabbt i alla miljöer, men är inte dumdristig och försätter sig sällan i farliga situationer. Ture är ingen supermodig hund men han litar på matte och gör det jag ber om. Han älskar människor och lyckan är stor när han hittar sina figuranter! Hemma är han en mysig kille som älskar att mysa i soffan eller favoritfåtöljen:-)

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Räddningshund finns inte som ren tävlingsgren. Man kvalar in genom att certifiera sin hund till Tjänstehund räddning samt utföra en veckas godkänd räddningsförarutbildning, vilket vi gjorde i maj. Utöver det tävlar vi i IPO-R, där R står för räddningshund, brukssök samt lite lydnad.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- På grund av den svåra värmen och brist på träningsområden i vår närhet har uppvärmningen inför SM varit lite klen. 5 dagars räddningsläger i juli (i dryga 30 graders värme) samt lite filande på lydnadsmomenten har vi med oss. Vi är nycertifierande och orutinerade, vilket ligger oss något i fatet , men Ture är en bra hund och vi har lika goda chanser som de övriga.

Hälsningar
Maria

Robert & Valle

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Enda tävlingen för certifierade Räddningshundar.

Berätta om din hund!
- Valle är en schäferhane på 6 år:. Blev certifierad Räddningshund i höstas.Detta är vårt första SM, så det blir intressant och lärorikt.
Valle älskar allt nosarbete ! Han tävlar även i bruksgrenarna ( om än sparsamt), spår, sök och patrull. Hans fördelar är stor nyfikenhet och arbetsvilja.
Hans nackdelar är i så fall att han har svårt att koppla av mellan arbeten, finns även ett tydligt inslag av "kan själv".

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Detta är första tävlingen i år !!

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
Då Valle ej varit helt kurant och sommaren varit väldigt varm, så gäller det nu att ta vara på de sista veckorna innan SM.

Hälsningar
Robert

Läs hela inlägget »

Hej på er alla, jag får be om ursäkt att jag är för dålig på att uppdatera dena blogg. Årets första halvår har varit hektiskt och nu börjar jag komma på banan igen.
 
Vi i styrelsen arbetar för fullt för att komma på banan med våra sektorer som vi saknar folk till. Jag vill börja med att tacka de som ändå drar i saker som behövs göras i
klubbens regi.
Ni är guld värda. 

Förra året drog vi igång rallylydnad på klubben med stor hjälp av Diana i spetsen. Det har visat sig vara en gren som bara växer och växer och det tycker vi är så roligt.
Vi har fått två egna räddningshundförare och det var ingen lätt utbildning att gå igenom.
Nästa del vi gärna vill få igång på vår klubb, är en aktiv agillityverksamhet. En sport med massor av fart och som bjuder till underhållning.
Våra onsdagsträningar som vi hade förra året verkade som en populär aktivitet och det ska vi självklart försöka dra igång igen under hösten.

Denna sommar har varit otroligt varm, och för många hundar har det varit både tufft och jobbigt, så nu laddar vi för en fin höst med många aktiviteter för våra fyrbenta vänner.

mellan 22-26/8 kommer fyra av våra egna klubbkamrater och deras hundar tävla i årets SM som går av stapeln i Blekinge i år. Ni kan läsa om dem här.
Det är så roligt att vi har så många med i årets SM, bra jobbat alla åtta :) och stort lycka till.

Till sist vill jag bara tacka alla som lagt ner tid och engagemang i klubben det första halvåret 2018. Vi klarar oss inte utan er.

Läs hela inlägget »

Snart är året slut och i morgon är det julafton. I  skrivandet stund har jag fått några dagar ledigt och då passar kroppen på att bli sjuk, så ligger nerbäddad med feber. Men Jag vill passa på att tacka alla som har varit med och stöttat klubben på något sätt i år, utan er har vi ingen verksamhet.
Ni gör ett otroligt arbete ska ni veta.

Vi tillsammans har anordnat vår första Rallylydnadstävlning, Vi har anordnat kurser, Certprov tjänstehund och ett flertal tävlingar och MH. Många är delaktiga i dessa aktiviteter och som ordförande blir man stolt över allas engagemang och närvaro. 
Vi har installerat automatisk avstägning av lyset på våra planer och med det hoppas vi att vi kan spara några kronor i elförbrukning.
Nya hopphinder till agilityn har nyligen köps in och vi jobbar hårt för att få igång den verksamheten hos oss. 

Våra tävlingsekipage har varit ute landet runt och gjort reklam för vår klubb och ni är så duktiga alla.

Vi i styrelsen har i år jobbat med förbättringspunkter som ni medlemar har varit med att ta fram. Kommande år 2018 så fortsätter vi arbeta med dessa punkter och mycket mer.

I Februari är det årsmöte och med det kommer nya utmaningar, SBK fyller 100 år och det ska firas landet runt.
Inbjudan till årsmötet kommer att publiceras här på hemsidan och Facebook under nästa vecka

Jag har varit dålig på att uppdatera denna spalt, men det ska förhoppningsvis bli bättre efter åreskiftet.

Tillslut vill jag önska er alla en riktig GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

 

Läs hela inlägget »

Hej alla goa medlemmar.

Tiden går fort och snart är sommaren här.

Jag vill börja med att tacka alla för förtroendet med att få äran att vara ordförande för en sån fin klubb som Säffle Brukshundklubb. Det är både spännande och lite skrämmande att ta ledarrollen, men också vädigt utmanande .

För er som inte känner mig så väl, så har jag varit aktiv inom SBK sen år 1996. Jag kom in i hundsvängen på ett bananskal och genom hemvärnet. Jag var väldigt aktiv som hundförare och utbildade mig tillslut till tjänstehundsinstruktör. År 2005 flyttade jag till lilla Säffle och blev genast medlem i klubben, Jag tränade och tävlade aktivt med mina hundar och och en vacker dag så blev jag almänlydnadsinstruktör på vår klubb. 

De senaste 5 åren så har jag drivit mitt egna företag och jag har tyvärr inte kunnat vara lika aktiv inom klubben tills nu.
I ett år satt jag med i styerlsen för första gången som vice ordförande och det var mest för att lära mig lite mer om hur styrelsearbetet fungerar.
När jag förra året fick förfrågan om att ta ordförande rollen kände jag att självklart det kommer bli så kul. 

Det viktigaste som jag ser det som en ordförande ska göra är att lysna till våra medlemmar.
Vi i styrelsen har nu under våren arbetat aktivt med att göra precis det.

Våra medlemmar har fått berätta för oss hur de vill att klubben ska utvecklas och vi i styrelsen har suttit ner och tagit fram olika punkter som vi anser gynnar klubben tillsammans har vi fått en
arbetslista att arbeta emot. Självklart kan vi inte göra allt på en gång.
Men några av punkterna är redan igånsatta. I sommar startar klubbens första rallylydnadtävling på klubben och det tycker vi är jätteroligt.
Diana jobbar aktivt så att detta blir av.
Sen har vi börjat att komunisera bättre mellan styrelsen och sektorerna och det är så viktigt. Vi ska alla jobba mot ett och samma mål.

Sen så har vi en jättetuff utmaning och det är att få igång
mark & stugsektorn och där måste vi alla hjälpas åt. Så att vi kan få några hjältar som kan sköta om våra grymt fina planer åt oss.

Jag skulle kunna skriva mer, men jag håller lite på det till nästa inlägg ;)

Glöm inte bort att den 8 juni kl 19:00 så har vi medlemsmöte på klubben. Här har du ett yppeligt tillfälle att få höra mer om vad vi arbetar med och det är på dessa möten som DU kan framföra dina åsikter. Vi lysnar och tar till oss av samtliga åsikter.

Ha en fortsatt trevlig vår. Vi se väll på klubben!

Med vänliga häslningar
Ordförande
Micke Jacobsson

 

Läs hela inlägget »

Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara...
 
Nu är julen här, många av oss har redan tjuvstartat med julmaten men snart är det verkligen dags för mat i mängder, julmust, julgodis, julklappar, glögg osv. Och det viktigaste av allt: en dag tillsammans med våra nära och kära. Alla har vi våra favoriter på julbordet, mitt är faktiskt tunnbrödet som jag och farmor bakar tillsammans varje år. Mums! Glöm inte att tugga långsamt för lilla magens skull! 
Snart är det ju också nyårsafton med allt vad raketer och smällare heter. Glöm inte att ha era hundar kopplade denna dag så att de inte springer bort i ren rädsla. Det är så ledsamt när något sådant händer!
 
Vi i styrelsen vill passa på att tacka för detta året och hälsa er alla en god jul och ett gott nytt år.
Psst... snart kommer kallelsen inför årsmötet i februari, vi ses väl!?
 
 
Vi ses nästa år,
Stor Kram!
/ Sofia, Lowa och Ella

Läs hela inlägget »

Advent

Tiden går fort, advent är här och snart, aldelses för snart är julafton här. Doften av pepparkakor och all julbelysning som lyser upp mörkret, visst är det mysigt? 

Idag har vi haft kloklippning här hemma. Det vore en lögn att säga att Ella har varit speciellt förtjust, hon går helst och gömmer sig medan Lowa tycker att det går väl an så länge som man får godis under tiden.

För drygt en månad sedan hade vi vårat 2:a medlemsmöte för i år. Vi i styrelsen tycker att det var väldigt roligt att så många dök upp och det vill vi tacka er för. Det är ju faktiskt på dessa möten där ni som medlemmar har chansen att föra fram såväl synpunkter som önskemål inför framtiden. 


Klubben har också fått en timer för belysningen på träningsplan och parkering. Ni behöver nu inte öppna plåtskåpet för att tända ljuset då knappen sitter på utsidan av skåpet.

Ni har väl inte missat att ni nu kan få ett gratis medlemskap hos oss i utbyte mot att ni klipper gräsmattan ett par gånger per år? En strålande idé tycker vi! Mer information finns här på hemsidan och på våran facebook sida. 

Och glöm inte: Glögg, pepparkakor och lussebullar hör julen till. Mums!

Ha´de gött!
/Sofia

Läs hela inlägget »

Gör mer av sånt du blir lycklig av...

Hej!
Semestern är sedan länge förbi, iallafall för mig. Hösten är här och nu är det full rulle som gäller igen. 
Hos mig har det hänt en hel del på sistone. Ella och jag har tävlat i lydnadsklass 1 under sommaren och nu i augusti kammade vi hem vårat första Lp vilket vi är otroligt glada över eller hmm... vet inte om Ella riktigt har förstått betydelsen men jag är iallafall väldigt nöjd över våran prestation. Men som hos de flesta andra så finns det ju faktiskt fler saker här i livet än hundar, tro det eller ej (haha). Som många av er redan vet så är jag även numera ett sådant där "träningsfreak" som springer på gymmet var och varannan dag. Detta trodde jag väl aldrig att jag skulle bli men jag tycker det är så roligt och jag mår ju så bra utav det. Så för att utmana mig själv ytterligare så har jag nu "skaffat" en pt som har konstruerat ett kost och träningsschema utefter mina mål och önskningar, så nu ska svetten drypa och kroppen trimmas ordentligt. 
Japp vi får väl se hur det går... Tålamod, har jag hört är viktigt.
Bortsett från detta så har jag även varit hos tatueraren denna veckan. Aj! Så jag och mitt nytatuerade ben har varit lite oense om det där med behovet av byxor... Men nu är det ju så att man faktiskt inte kan gå byxlös överallt! Som tur är så har vi nu börjat gilla varandra mer och mer för varje dag som går. 
Nog om detta.

På klubben är höstens aktiviteter i full gång. Kurserna har startat och så även våra efterlängtade samträningar (onsdagar kl.18). Ni vet väl att vi har ett samarbete med Åmåls Brukshundsklubb? Och att vi därmed är välkomna på deras samträningar (söndagar kl.11) och vice versa.
Klubbmästerskapet i lydnad och bruks går av stapeln den 18/9. Vem tar hem titeln? Detta får vi ju bara inte missa. Spännande!

Ha´de gött!
/ Sofia 

Läs hela inlägget »

Sommaren är kort... 
Tjoho, sommaren är här även om de inte kanske känns så just nu och för många börjar även semestern att dra igång nu. Själv har jag en vecka kvar, nedräkningen har börjat fast hjärnan har väl halvt som halvt redan gått på semester. 
Igår hade vi medlemsmöte på klubben. Trevligt hade vi och väldigt go fika bjöds det på. Nästa medlemsmöte är planerat till hösten.
Jag, Ella och Lowa vill passa på att önska er alla en glad midsommar och en härlig sommar.
Vi hoppas självklart att även denna sommaren ska innehålla både sol, bad, massa hundträning och de där härliga promenaderna under ljumna sommarkvällar är ju bara ett måste!
Ha'de gött! 
/ Sofia

Läs hela inlägget »

"April, april din dumma sill jag kan lura dig vart jag vill."


April är snart slut och vårens aktiviteter är i full gång. 
Våran första lydnadstävling för i år går av stapeln på Lördag den 30/4. Nyfiken? För er som är i startgroparna att börja tävla eller ni som är fundersamma över vad det innebär att tävla så är detta ett bra tillfälle att komma och titta, ta en fika och prata lite hund. Själv kommer jag att finnas på plats för att suga i mig all inspiration och få en stor dos av motivation inför min egen träning. Hur som så är ni alla varmt välkomna!

Jag har också fått viskat i mitt öra om klubbkvällar... så håll utkik, mer info kommer.

Ha´de gött! 

/ Sofia

Läs hela inlägget »

Solen skiner och fåglarna kvittrar. Mörkret börjar lätta och allt ljusare blir det. 
Kan det vara så att våren är på ingång ? 


Förra helgen hade vi årsmöte och omval i klubbstugan. Jag vill passa på att tacka för förtroendet att få sitta kvar som ordförande ytterligare ett år och självklart även välkomna två nya medlemmar i styrelsen. Micke och Kristina, ni är varmt välkomna.

Pokaler, blommor och diplom delades ut denna afton så grattis igen till er alla för era fina utmärkelser. 
Det är ni värda! 

Vårens kursutbud ligger nu ute på hemsidan så gå in och kika. Jag vill också passa på att tacka våra sektorer och medlemmar för ert fina engagemang, utan er skulle vi inte klara oss.

Vi i styrelsen ser framemot ett roligt och händelserikt år tillsammans med er.

Ha´de gött!
/Sofia

Läs hela inlägget »

Tjoho!
Snön den faller och nu är dagen med stor D här. Nu får ni äntligen ta del av våran nya hemsida. Vi i styrelsen kan inte vara mer än nöjda och jag är säker på att ni också kommer att bli det. En stor eloge vill vi ge till våran duktiga Micke som har meckat med den och gjort ett superbra jobb! Den nya hemsidan är både lättare och snyggare än den förra.  Även en ny "gilla" sida på facebook finns nu tillgänglig så gå in och "gilla" oss. Den "gamla" hemsidan kommer att finnas kvar ett tag till så att ni alla hinner att "hitta" rätt innan den läggs ned. 
Vi ses väl på årsmötet i februari? 
Ha´de gött!
/ Sofia

Läs hela inlägget »

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

SM 2018.
Vårt allra första SM, i en för mig, helt ny gren. Ture certifierades som räddningshund för mindre än ett år sedan så vi känner oss fortfarande som ”rookies” och med tanke på den varma sommaren var vår uppladdning inte maximal. Man kan snarare säga att vi vilade oss i form och att det enda vi tränat ordentligt på var lydnadsdelen. Team Ture, dvs jag, maken Peter, Ture och valpen Svante anlände till Ronneby redan på onsdag i SM-veckan för att vara med på invigningen. Årets SM var en storslagen tillställning med bland annat en förbundsordförande som landande med fallskärm. Allt var tillspetsat för att fira SBK:s 100-årsjubileum och jag är oerhört glad över att få varit med om denna upplevelse!

Räddningshundsgruppen samlades sedan på fredag för genomgång, veterinärbesiktning samt lottning och Räddningshundarna tävlande sedan under lördag och söndag i Karlshamn. Under lördagen genomförde vi ytsök på räddningstjänstens område, ett stort område som skulle genomsökas under 30 minuter. Vi hade ingen aning om antalet ”försvunna” och en stor del av området var avspärrat för oss förare så där fick vi sända in hundarna och stå bakom avspärrningen när hundarna arbetade. Det var väldigt varmt och solen gassade på Ture och mig och även om vår insats var medioker på lördag, så är jag nöjd med Tures insats. Det var till största del jag som förare som brast den dagen även om jag såg att Ture blev sliten och inte jobbade på lika bra som han brukar mot slutet av söket. Lördagen avslutade sedan med 3 minuters platsliggning i grupp, och efter dagens arbete låg vi på en 5:e plats i resultatlistan, något jag var helt nöjd med!

Söndag inleddes med ett kopplat sök på paintballklubbens område. Vi hade 15 min på oss att med kopplad hund genomsöka ett stort område med MÄNGDER av små byggnader och inte heller här visste vi hur många ”saknade” vi hade i området. Även här var det avspärrningar och vi fick inte gå närmare byggnaderna än 1 meter. Ture gjorde ett strålande koppelsök med fina markeringar och trots att matte drog ner lite på poängen gjorde vi dagens bästa sök. Efter koppelsöket skulle vi åka från Karlshamn till Ronneby för att genomföra vårt lydnadsprogram och nu började jag inse att vi klättrat lite i resultatlistan och det blev helt plötsligt VÄLDIGT spännande:-) Till min fördel har jag tävlat ganska mycket lydnad med tidigare hundar och det var det delmomentet jag kände mig mest bekväm och hemtam med. Ture har dessutom lätt att fokusera på sitt jobb och utförde ett mycket fint lydnadsprogram trots massiva störningar från omkringliggande ringar där det pågick final i (om det var skydd eller IPO vet jag faktiskt inte, men det var väsen:-) Enda smolket i bägaren var en 7:a på momentet ”rutan”. Vi fick på fredagens samling veta att det istället för konor och band endast skulle vara 4 tegelstenar…. Dessutom sprang det tre sädesärlor i rutan när Ture var på väg in, så han fick hålla lite till höger för att inte springa på dem:-) Några extra kommandon kostade, men slutresultatet var dagens bästa lydnadsprogram och SILVRET var i hamn!  Känslan att stå där på prispallen var helt surrealistisk och jag fick nästan nypa mig i armen. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag är över min fina fina hund som höll ihop så bra och gjorde sitt allra bästa dessa dagar. Teamkänslan med den hunden är obeskrivlig!

/Maria och Ture

loading...
Läs hela inlägget »

Nyfiken på Tjänstehund?
 
Söndagen 23/9-18 
 Kl. 09.00-15.00
Samling vid Sörmons Hundklubb
Civila kläder

 

Ni kommer att få jobba med hund, samt få agera figurant åt varandra.
 
Wc finns att tillgå på Sörmons hundklubb.
Medtag fika. 
Medtag vatten, belöning till hunden, förstärkningskläder vid behov och ett glatt humör.
Värd för årets Tjh-dag är Robin Schagerholm.
 
Då vi bjuder på lunch så är det viktigt att tiden för anmälan hålls. Tack på förhand.
 
Anmälan senast den 19:eseptember till Annika Lindberg på SMS 0705850808 alt annikali@telia.com.

Hoppas vi ses den 23:e september :D 
 
Vägbeskrivning: 

Från Grums hållet: sväng av E18 avfart Randviken, håll vänster och kör över E18, Håll rakt fram (skylt Sörmons grustag), sväng vänster vid Gula villan.
Från Karlstadshållet: sväng av E18 avfart  Randviken, håll höger (Sörmons grustag ), sväng vänster vid gula villan.

Läs hela inlägget »

Diana & King

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Jag ska tillsammans med min hund tävla i den hundsport som kallas för lydnad, eller ”tävlingslydnad” för att inte blanda ihop det med vardagslydnad eller allmänlydnad.
Det lydnadsprogram som ska genomföras på SM består av 10 olika moment som hunden ska utföra med hög motivation, explosivitet och framförallt precision för att också uppnå höga poäng. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Att jag brinner så mycket för just tävlingslydnad tror jag främst har med min personlighet att göra. Jag är nämligen en perfektionist ända ut i fingerspetsarna, och eftersom lydnad är en sport som kräver att man lägger mycket tid på detaljer och finesser för att komma långt så passar det mig helt utmärkt!
En annan anledning är såklart det magiska samspel mellan hund och förare som man jobbar fram sakta men säkert. Känslan av att gå in på lydnadsplan som ett team är ju helt fantastisk! 

Berätta om din hund!
- Min hund är en ung Border Collie-hane (ca. 2,5 år) från kenneln ”Nordic Paws” i Stockholm. Det är svårt att sätta ord på sin individ tycker jag, men om jag skulle beskriva honom med några få ord så skulle jag säga att han är en lojal och lyhörd hund som aldrig slutar jobba. Han ger alltid 100% av sig själv i vad vi än gör (både på gott och ont), och oavsett hur förhållandena runt omkring ser ut.
Han är också orädd, följsam och extremt snabb. Med andra ord kan man säga att han har alldeles utmärkta egenskaper för att bli en framgångsrik lydnadshund!

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Mycket bra skulle jag vilja säga! Vi avslutade året 2017 med att flytta upp oss från klass 2 till klass 3 (alltså högsta lydnadsklassen där man måste vara för att ha chans att kvala till SM). Under våren nu i år så startade vi tävlingssäsongen med några tävlingar rallylydnad som gett fina resultat, och sedan debuterade vi i klass 3 i lydnad på en dubbeltävling i Torsby den 17 Juni. Där fick vi överraskande nog med oss två 1:a-pris med ganska god marginal, vilket innebar att om vi kunde få till en tävling till inom de närmaste dagarna med ungefär samma poäng så skulle vi ha mycket god chans att ta oss upp på kvallistan till de Svenska Mästerskapen. Jag kände mig först väldigt skeptisk till att ens försöka eftersom King var och fortfarande är ganska oerfaren, samt att sista tävlingen som fanns kvar innan kvalperiodens slut var bara tre dagar senare, i Gnestad, ca. 4h hemifrån. Mycket talade emot: anmälningstiden hade gått ut, resa plus anmälningsavgift skulle bli dyrt, och jag skulle dessutom säkert bli väldigt besviken om vi inte skulle lyckas prestera. Men en kär bekant inom hundvärlden övertalade mig att satsa och arrangören godkände efteranmälan, så vi åkte. Detta resulterade i ett till 1:a pris och att vi åkte hem med dels ett Lydnadschampionat efter bara tre tävlingar, och med de poängen vi fick var det heller ingen tvekan om saken - vi skulle få tävla vårt första lydnads-SM!  

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Som jag nämnde tidigare är King och även jag fortfarande väldigt oerfarna rent tävlingsmässigt jämfört med andra kvalade ekipage, så vi har varit ute och tävlat ganska mycket de senaste veckorna, mest för min egen skull så att jag får lite mer ”kött på benen” så att säga. King är överlag ganska momentsäker för att vara så ung och tidigt i karriären, men vi har några moment som vi måste boosta/träna lite extra lite nu innan SM. Samtidigt vill jag helst av allt linda in hunden i bubbelplast..

Årets SM-upplägg är ganska utmanande får jag nog säga. Det kommer gå 4 ringar samtidigt (inkl. gruppmoment), vilket innebär att det ständigt kommer vara och höras andra hundar, människor och kommandon runt omkring. Med min koordinationsförmåga kommer jag ha fullt sjå att hålla koll på vilken ring vi ska vara i och när, haha! För att sammanfatta lite så kommer fokus ligga på att träna i liknande miljö (vi har tillsammans med andra ekipage anordnat SM-träningar runt om i Värmland), träna mycket på trygghet i gruppmoment i olika, stökiga miljöer och självklart hålla King i god form! Det gör vi genom att jag regelbunden tar honom till en fysioterapeut för lösgörande massage eftersom musklerna lätt blir spända vid hårt arbete. Sen är det ju såklart konditionsträning, simning och andra saker som vi också gör regelbundet året om, men som kanske trappas upp något nu veckorna innan! 

Vidare så jobbar jag för egen del på den mentala biten.
Jag tycker mig själv vara mentalt stabil innan och i tävlingssituation, men vet såklart att detta kommer vara något helt annat. På vanliga klubbtävlingar har man i regel en domare, en tävlingsledare och en skrivare med sig på plan. Jag är inte helt säker på hur många domare, tävlingsledare osv. som kommer finnas i varje ring, men jag vet att bara det kommer vara en stor skillnad, för att inte nämna all publik. Då jag aldrig har aldrig tävlat under sådana omständigheter, så har jag faktiskt svårt att veta hur jag ska förbereda mig mentalt på bästa sätt, men tänker att mina vanliga hederliga sätt att klara av stress/press kommer räcka i alla fall en bit på vägen. Just nu känner jag mig väldigt lugn, och jag försöker intala mig själv att vi inte åker dit för att prestera eller konkurrera, vilket är mycket svårt för tävlingsmänniskan i mig. Istället kommer jag sätta upp egna, personliga mål som blir min uppgift att klara av på plats. En egen liten tävling. Annars ska vi precis som vanligt gå ut på planen som ett team och bara njuta samt vara stolta över att vi ens har tagit oss dit! 

Avslutningsvis vill jag återigen tacka hemmaklubben Säffle Brukshundklubb som sponsrat oss med anmälningsavgiften till SM. Den är ganska dyr och med alla andra omkostnader såhär innan så är det för oss väldigt värdefullt! 

Ha en fortsatt bra sommar! ☀️
/Diana & King

Jörgen & Tass

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi kommer att delta i Försvarsmaktsmästerskapet (FMM), alltså SM för patrullhundar. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Patrullhund är en hund som godkänts vid certifikatprov för patrullhund - enklare beskrivning är "godkänd hemvärnshund”.
”Patrull” är också en bruksgren liksom spår eller sök och bruksgrenen är öppen för alla att tävla i. När det gäller DM och SM så är dels reglerna lite annorlunda och deltagandet är begränsat till tjänstehundar. På SM är vi 30 deltagare och här består ”specialen” av två huvudmoment; patrullering med ljud- och vindfigurant (600m) samt patrullering med spårupptag och spårning (800m). Utöver detta ingår också ett lydnadsprov samt uppletande av föremål. Det är en bredd i vad man tävlar i och detta passar Tass - han tycker alla delar är roliga (hoppas jag…) Eftersom jag är aktiv i hemvärnet med hund och tränar andra hundekipage sen många år så föll det sig naturligt att ställa upp i denna gren.

Berätta om din hund!
- Tass (Vickulas Xtas) är en kelpiehane på snart 5 år. En lite speciell herre kan jag tycka eftersom han ”tål" att vi är två som jobbar med honom; Anette med lydnad och spår och jag med patrull och att jag har honom i tjänst (alltså patrullhund i Hemvärnet). Australian kelpie är en vallhund och har som andra vallhundar, mycket energi och arbetsvilja.

Hur har tävlingsåret varit hittills?
Tävlingsåret 2018… vi har hittills gjort en tävling och det var DM för patrullhund som också var kvaltävlingen till SM.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Uppladdningen och förberedelser: jag har försökt skapa en struktur bland momenten vi ska tävla i och jobbar främst med de små detaljer i detta; allt från markering av metallföremålet i spåret, att hålla i markering av figuranter i vind, lydnadsprogrammet och spårupptaget. Till detta behövs både figuranter och skarpa ögon som tittar på oss och rättar upp tokigheter (Till mitt "träningsgäng" - TACK till er!)
Det varma vädret har begränsat oss lite men det känns ändock som vi ligger i fas. Än så länge… 

Det tävlingsmässiga uppträdandet som förare har jag liten erfarenhet av eftersom vi bara gjort tre tävlingar totalt.  
Har vi 15 åskådare på en brukstävling så kan det vara flera hundra på SM… och då gäller det att jag och Tass går in i vår egna, gemensamma ”bubbla”…
Den mentala delen för mig som förare och hur Tass reagerar i en sån tävlingsmiljö som SM är kanske knepigast att förbereda oss på.

I uppladdningen ingår också att vi ska hinna med en tävling till och den blir mest för att jag ska fila på mina detaljer på lydnadsplanen och försöka hålla nerverna i styr.

Den närmaste veckan är planerad i detalj på vad vi ska träna på...  

Med vänlig hälsning,
Jörgen & Tass :-)

Maria & Ture

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- i ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- En oerhört givande inriktning gällande hundsport där man kan kombinera svår och rolig hundträning med samhällsnytta.

Berätta om din hund!
- Ture är en 4-årig goldenkille och den perfekta hunden för mig. Vi har en fin relation med ett gott samarbete vilket är A och O gällande räddning. Han arbetar snabbt i alla miljöer, men är inte dumdristig och försätter sig sällan i farliga situationer. Ture är ingen supermodig hund men han litar på matte och gör det jag ber om. Han älskar människor och lyckan är stor när han hittar sina figuranter! Hemma är han en mysig kille som älskar att mysa i soffan eller favoritfåtöljen:-)

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Räddningshund finns inte som ren tävlingsgren. Man kvalar in genom att certifiera sin hund till Tjänstehund räddning samt utföra en veckas godkänd räddningsförarutbildning, vilket vi gjorde i maj. Utöver det tävlar vi i IPO-R, där R står för räddningshund, brukssök samt lite lydnad.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- På grund av den svåra värmen och brist på träningsområden i vår närhet har uppvärmningen inför SM varit lite klen. 5 dagars räddningsläger i juli (i dryga 30 graders värme) samt lite filande på lydnadsmomenten har vi med oss. Vi är nycertifierande och orutinerade, vilket ligger oss något i fatet , men Ture är en bra hund och vi har lika goda chanser som de övriga.

Hälsningar
Maria

Robert & Valle

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Enda tävlingen för certifierade Räddningshundar.

Berätta om din hund!
- Valle är en schäferhane på 6 år:. Blev certifierad Räddningshund i höstas.Detta är vårt första SM, så det blir intressant och lärorikt.
Valle älskar allt nosarbete ! Han tävlar även i bruksgrenarna ( om än sparsamt), spår, sök och patrull. Hans fördelar är stor nyfikenhet och arbetsvilja.
Hans nackdelar är i så fall att han har svårt att koppla av mellan arbeten, finns även ett tydligt inslag av "kan själv".

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Detta är första tävlingen i år !!

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
Då Valle ej varit helt kurant och sommaren varit väldigt varm, så gäller det nu att ta vara på de sista veckorna innan SM.

Hälsningar
Robert

Läs hela inlägget »

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

SM 2018.
Vårt allra första SM, i en för mig, helt ny gren. Ture certifierades som räddningshund för mindre än ett år sedan så vi känner oss fortfarande som ”rookies” och med tanke på den varma sommaren var vår uppladdning inte maximal. Man kan snarare säga att vi vilade oss i form och att det enda vi tränat ordentligt på var lydnadsdelen. Team Ture, dvs jag, maken Peter, Ture och valpen Svante anlände till Ronneby redan på onsdag i SM-veckan för att vara med på invigningen. Årets SM var en storslagen tillställning med bland annat en förbundsordförande som landande med fallskärm. Allt var tillspetsat för att fira SBK:s 100-årsjubileum och jag är oerhört glad över att få varit med om denna upplevelse!

Räddningshundsgruppen samlades sedan på fredag för genomgång, veterinärbesiktning samt lottning och Räddningshundarna tävlande sedan under lördag och söndag i Karlshamn. Under lördagen genomförde vi ytsök på räddningstjänstens område, ett stort område som skulle genomsökas under 30 minuter. Vi hade ingen aning om antalet ”försvunna” och en stor del av området var avspärrat för oss förare så där fick vi sända in hundarna och stå bakom avspärrningen när hundarna arbetade. Det var väldigt varmt och solen gassade på Ture och mig och även om vår insats var medioker på lördag, så är jag nöjd med Tures insats. Det var till största del jag som förare som brast den dagen även om jag såg att Ture blev sliten och inte jobbade på lika bra som han brukar mot slutet av söket. Lördagen avslutade sedan med 3 minuters platsliggning i grupp, och efter dagens arbete låg vi på en 5:e plats i resultatlistan, något jag var helt nöjd med!

Söndag inleddes med ett kopplat sök på paintballklubbens område. Vi hade 15 min på oss att med kopplad hund genomsöka ett stort område med MÄNGDER av små byggnader och inte heller här visste vi hur många ”saknade” vi hade i området. Även här var det avspärrningar och vi fick inte gå närmare byggnaderna än 1 meter. Ture gjorde ett strålande koppelsök med fina markeringar och trots att matte drog ner lite på poängen gjorde vi dagens bästa sök. Efter koppelsöket skulle vi åka från Karlshamn till Ronneby för att genomföra vårt lydnadsprogram och nu började jag inse att vi klättrat lite i resultatlistan och det blev helt plötsligt VÄLDIGT spännande:-) Till min fördel har jag tävlat ganska mycket lydnad med tidigare hundar och det var det delmomentet jag kände mig mest bekväm och hemtam med. Ture har dessutom lätt att fokusera på sitt jobb och utförde ett mycket fint lydnadsprogram trots massiva störningar från omkringliggande ringar där det pågick final i (om det var skydd eller IPO vet jag faktiskt inte, men det var väsen:-) Enda smolket i bägaren var en 7:a på momentet ”rutan”. Vi fick på fredagens samling veta att det istället för konor och band endast skulle vara 4 tegelstenar…. Dessutom sprang det tre sädesärlor i rutan när Ture var på väg in, så han fick hålla lite till höger för att inte springa på dem:-) Några extra kommandon kostade, men slutresultatet var dagens bästa lydnadsprogram och SILVRET var i hamn!  Känslan att stå där på prispallen var helt surrealistisk och jag fick nästan nypa mig i armen. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag är över min fina fina hund som höll ihop så bra och gjorde sitt allra bästa dessa dagar. Teamkänslan med den hunden är obeskrivlig!

/Maria och Ture

loading...
Läs hela inlägget »

Nyfiken på Tjänstehund?
 
Söndagen 23/9-18 
 Kl. 09.00-15.00
Samling vid Sörmons Hundklubb
Civila kläder

 

Ni kommer att få jobba med hund, samt få agera figurant åt varandra.
 
Wc finns att tillgå på Sörmons hundklubb.
Medtag fika. 
Medtag vatten, belöning till hunden, förstärkningskläder vid behov och ett glatt humör.
Värd för årets Tjh-dag är Robin Schagerholm.
 
Då vi bjuder på lunch så är det viktigt att tiden för anmälan hålls. Tack på förhand.
 
Anmälan senast den 19:eseptember till Annika Lindberg på SMS 0705850808 alt annikali@telia.com.

Hoppas vi ses den 23:e september :D 
 
Vägbeskrivning: 

Från Grums hållet: sväng av E18 avfart Randviken, håll vänster och kör över E18, Håll rakt fram (skylt Sörmons grustag), sväng vänster vid Gula villan.
Från Karlstadshållet: sväng av E18 avfart  Randviken, håll höger (Sörmons grustag ), sväng vänster vid gula villan.

Läs hela inlägget »

Diana & King

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Jag ska tillsammans med min hund tävla i den hundsport som kallas för lydnad, eller ”tävlingslydnad” för att inte blanda ihop det med vardagslydnad eller allmänlydnad.
Det lydnadsprogram som ska genomföras på SM består av 10 olika moment som hunden ska utföra med hög motivation, explosivitet och framförallt precision för att också uppnå höga poäng. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Att jag brinner så mycket för just tävlingslydnad tror jag främst har med min personlighet att göra. Jag är nämligen en perfektionist ända ut i fingerspetsarna, och eftersom lydnad är en sport som kräver att man lägger mycket tid på detaljer och finesser för att komma långt så passar det mig helt utmärkt!
En annan anledning är såklart det magiska samspel mellan hund och förare som man jobbar fram sakta men säkert. Känslan av att gå in på lydnadsplan som ett team är ju helt fantastisk! 

Berätta om din hund!
- Min hund är en ung Border Collie-hane (ca. 2,5 år) från kenneln ”Nordic Paws” i Stockholm. Det är svårt att sätta ord på sin individ tycker jag, men om jag skulle beskriva honom med några få ord så skulle jag säga att han är en lojal och lyhörd hund som aldrig slutar jobba. Han ger alltid 100% av sig själv i vad vi än gör (både på gott och ont), och oavsett hur förhållandena runt omkring ser ut.
Han är också orädd, följsam och extremt snabb. Med andra ord kan man säga att han har alldeles utmärkta egenskaper för att bli en framgångsrik lydnadshund!

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Mycket bra skulle jag vilja säga! Vi avslutade året 2017 med att flytta upp oss från klass 2 till klass 3 (alltså högsta lydnadsklassen där man måste vara för att ha chans att kvala till SM). Under våren nu i år så startade vi tävlingssäsongen med några tävlingar rallylydnad som gett fina resultat, och sedan debuterade vi i klass 3 i lydnad på en dubbeltävling i Torsby den 17 Juni. Där fick vi överraskande nog med oss två 1:a-pris med ganska god marginal, vilket innebar att om vi kunde få till en tävling till inom de närmaste dagarna med ungefär samma poäng så skulle vi ha mycket god chans att ta oss upp på kvallistan till de Svenska Mästerskapen. Jag kände mig först väldigt skeptisk till att ens försöka eftersom King var och fortfarande är ganska oerfaren, samt att sista tävlingen som fanns kvar innan kvalperiodens slut var bara tre dagar senare, i Gnestad, ca. 4h hemifrån. Mycket talade emot: anmälningstiden hade gått ut, resa plus anmälningsavgift skulle bli dyrt, och jag skulle dessutom säkert bli väldigt besviken om vi inte skulle lyckas prestera. Men en kär bekant inom hundvärlden övertalade mig att satsa och arrangören godkände efteranmälan, så vi åkte. Detta resulterade i ett till 1:a pris och att vi åkte hem med dels ett Lydnadschampionat efter bara tre tävlingar, och med de poängen vi fick var det heller ingen tvekan om saken - vi skulle få tävla vårt första lydnads-SM!  

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Som jag nämnde tidigare är King och även jag fortfarande väldigt oerfarna rent tävlingsmässigt jämfört med andra kvalade ekipage, så vi har varit ute och tävlat ganska mycket de senaste veckorna, mest för min egen skull så att jag får lite mer ”kött på benen” så att säga. King är överlag ganska momentsäker för att vara så ung och tidigt i karriären, men vi har några moment som vi måste boosta/träna lite extra lite nu innan SM. Samtidigt vill jag helst av allt linda in hunden i bubbelplast..

Årets SM-upplägg är ganska utmanande får jag nog säga. Det kommer gå 4 ringar samtidigt (inkl. gruppmoment), vilket innebär att det ständigt kommer vara och höras andra hundar, människor och kommandon runt omkring. Med min koordinationsförmåga kommer jag ha fullt sjå att hålla koll på vilken ring vi ska vara i och när, haha! För att sammanfatta lite så kommer fokus ligga på att träna i liknande miljö (vi har tillsammans med andra ekipage anordnat SM-träningar runt om i Värmland), träna mycket på trygghet i gruppmoment i olika, stökiga miljöer och självklart hålla King i god form! Det gör vi genom att jag regelbunden tar honom till en fysioterapeut för lösgörande massage eftersom musklerna lätt blir spända vid hårt arbete. Sen är det ju såklart konditionsträning, simning och andra saker som vi också gör regelbundet året om, men som kanske trappas upp något nu veckorna innan! 

Vidare så jobbar jag för egen del på den mentala biten.
Jag tycker mig själv vara mentalt stabil innan och i tävlingssituation, men vet såklart att detta kommer vara något helt annat. På vanliga klubbtävlingar har man i regel en domare, en tävlingsledare och en skrivare med sig på plan. Jag är inte helt säker på hur många domare, tävlingsledare osv. som kommer finnas i varje ring, men jag vet att bara det kommer vara en stor skillnad, för att inte nämna all publik. Då jag aldrig har aldrig tävlat under sådana omständigheter, så har jag faktiskt svårt att veta hur jag ska förbereda mig mentalt på bästa sätt, men tänker att mina vanliga hederliga sätt att klara av stress/press kommer räcka i alla fall en bit på vägen. Just nu känner jag mig väldigt lugn, och jag försöker intala mig själv att vi inte åker dit för att prestera eller konkurrera, vilket är mycket svårt för tävlingsmänniskan i mig. Istället kommer jag sätta upp egna, personliga mål som blir min uppgift att klara av på plats. En egen liten tävling. Annars ska vi precis som vanligt gå ut på planen som ett team och bara njuta samt vara stolta över att vi ens har tagit oss dit! 

Avslutningsvis vill jag återigen tacka hemmaklubben Säffle Brukshundklubb som sponsrat oss med anmälningsavgiften till SM. Den är ganska dyr och med alla andra omkostnader såhär innan så är det för oss väldigt värdefullt! 

Ha en fortsatt bra sommar! ☀️
/Diana & King

Jörgen & Tass

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi kommer att delta i Försvarsmaktsmästerskapet (FMM), alltså SM för patrullhundar. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Patrullhund är en hund som godkänts vid certifikatprov för patrullhund - enklare beskrivning är "godkänd hemvärnshund”.
”Patrull” är också en bruksgren liksom spår eller sök och bruksgrenen är öppen för alla att tävla i. När det gäller DM och SM så är dels reglerna lite annorlunda och deltagandet är begränsat till tjänstehundar. På SM är vi 30 deltagare och här består ”specialen” av två huvudmoment; patrullering med ljud- och vindfigurant (600m) samt patrullering med spårupptag och spårning (800m). Utöver detta ingår också ett lydnadsprov samt uppletande av föremål. Det är en bredd i vad man tävlar i och detta passar Tass - han tycker alla delar är roliga (hoppas jag…) Eftersom jag är aktiv i hemvärnet med hund och tränar andra hundekipage sen många år så föll det sig naturligt att ställa upp i denna gren.

Berätta om din hund!
- Tass (Vickulas Xtas) är en kelpiehane på snart 5 år. En lite speciell herre kan jag tycka eftersom han ”tål" att vi är två som jobbar med honom; Anette med lydnad och spår och jag med patrull och att jag har honom i tjänst (alltså patrullhund i Hemvärnet). Australian kelpie är en vallhund och har som andra vallhundar, mycket energi och arbetsvilja.

Hur har tävlingsåret varit hittills?
Tävlingsåret 2018… vi har hittills gjort en tävling och det var DM för patrullhund som också var kvaltävlingen till SM.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Uppladdningen och förberedelser: jag har försökt skapa en struktur bland momenten vi ska tävla i och jobbar främst med de små detaljer i detta; allt från markering av metallföremålet i spåret, att hålla i markering av figuranter i vind, lydnadsprogrammet och spårupptaget. Till detta behövs både figuranter och skarpa ögon som tittar på oss och rättar upp tokigheter (Till mitt "träningsgäng" - TACK till er!)
Det varma vädret har begränsat oss lite men det känns ändock som vi ligger i fas. Än så länge… 

Det tävlingsmässiga uppträdandet som förare har jag liten erfarenhet av eftersom vi bara gjort tre tävlingar totalt.  
Har vi 15 åskådare på en brukstävling så kan det vara flera hundra på SM… och då gäller det att jag och Tass går in i vår egna, gemensamma ”bubbla”…
Den mentala delen för mig som förare och hur Tass reagerar i en sån tävlingsmiljö som SM är kanske knepigast att förbereda oss på.

I uppladdningen ingår också att vi ska hinna med en tävling till och den blir mest för att jag ska fila på mina detaljer på lydnadsplanen och försöka hålla nerverna i styr.

Den närmaste veckan är planerad i detalj på vad vi ska träna på...  

Med vänlig hälsning,
Jörgen & Tass :-)

Maria & Ture

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- i ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- En oerhört givande inriktning gällande hundsport där man kan kombinera svår och rolig hundträning med samhällsnytta.

Berätta om din hund!
- Ture är en 4-årig goldenkille och den perfekta hunden för mig. Vi har en fin relation med ett gott samarbete vilket är A och O gällande räddning. Han arbetar snabbt i alla miljöer, men är inte dumdristig och försätter sig sällan i farliga situationer. Ture är ingen supermodig hund men han litar på matte och gör det jag ber om. Han älskar människor och lyckan är stor när han hittar sina figuranter! Hemma är han en mysig kille som älskar att mysa i soffan eller favoritfåtöljen:-)

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Räddningshund finns inte som ren tävlingsgren. Man kvalar in genom att certifiera sin hund till Tjänstehund räddning samt utföra en veckas godkänd räddningsförarutbildning, vilket vi gjorde i maj. Utöver det tävlar vi i IPO-R, där R står för räddningshund, brukssök samt lite lydnad.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- På grund av den svåra värmen och brist på träningsområden i vår närhet har uppvärmningen inför SM varit lite klen. 5 dagars räddningsläger i juli (i dryga 30 graders värme) samt lite filande på lydnadsmomenten har vi med oss. Vi är nycertifierande och orutinerade, vilket ligger oss något i fatet , men Ture är en bra hund och vi har lika goda chanser som de övriga.

Hälsningar
Maria

Robert & Valle

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Enda tävlingen för certifierade Räddningshundar.

Berätta om din hund!
- Valle är en schäferhane på 6 år:. Blev certifierad Räddningshund i höstas.Detta är vårt första SM, så det blir intressant och lärorikt.
Valle älskar allt nosarbete ! Han tävlar även i bruksgrenarna ( om än sparsamt), spår, sök och patrull. Hans fördelar är stor nyfikenhet och arbetsvilja.
Hans nackdelar är i så fall att han har svårt att koppla av mellan arbeten, finns även ett tydligt inslag av "kan själv".

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Detta är första tävlingen i år !!

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
Då Valle ej varit helt kurant och sommaren varit väldigt varm, så gäller det nu att ta vara på de sista veckorna innan SM.

Hälsningar
Robert

Läs hela inlägget »

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

SM 2018.
Vårt allra första SM, i en för mig, helt ny gren. Ture certifierades som räddningshund för mindre än ett år sedan så vi känner oss fortfarande som ”rookies” och med tanke på den varma sommaren var vår uppladdning inte maximal. Man kan snarare säga att vi vilade oss i form och att det enda vi tränat ordentligt på var lydnadsdelen. Team Ture, dvs jag, maken Peter, Ture och valpen Svante anlände till Ronneby redan på onsdag i SM-veckan för att vara med på invigningen. Årets SM var en storslagen tillställning med bland annat en förbundsordförande som landande med fallskärm. Allt var tillspetsat för att fira SBK:s 100-årsjubileum och jag är oerhört glad över att få varit med om denna upplevelse!

Räddningshundsgruppen samlades sedan på fredag för genomgång, veterinärbesiktning samt lottning och Räddningshundarna tävlande sedan under lördag och söndag i Karlshamn. Under lördagen genomförde vi ytsök på räddningstjänstens område, ett stort område som skulle genomsökas under 30 minuter. Vi hade ingen aning om antalet ”försvunna” och en stor del av området var avspärrat för oss förare så där fick vi sända in hundarna och stå bakom avspärrningen när hundarna arbetade. Det var väldigt varmt och solen gassade på Ture och mig och även om vår insats var medioker på lördag, så är jag nöjd med Tures insats. Det var till största del jag som förare som brast den dagen även om jag såg att Ture blev sliten och inte jobbade på lika bra som han brukar mot slutet av söket. Lördagen avslutade sedan med 3 minuters platsliggning i grupp, och efter dagens arbete låg vi på en 5:e plats i resultatlistan, något jag var helt nöjd med!

Söndag inleddes med ett kopplat sök på paintballklubbens område. Vi hade 15 min på oss att med kopplad hund genomsöka ett stort område med MÄNGDER av små byggnader och inte heller här visste vi hur många ”saknade” vi hade i området. Även här var det avspärrningar och vi fick inte gå närmare byggnaderna än 1 meter. Ture gjorde ett strålande koppelsök med fina markeringar och trots att matte drog ner lite på poängen gjorde vi dagens bästa sök. Efter koppelsöket skulle vi åka från Karlshamn till Ronneby för att genomföra vårt lydnadsprogram och nu började jag inse att vi klättrat lite i resultatlistan och det blev helt plötsligt VÄLDIGT spännande:-) Till min fördel har jag tävlat ganska mycket lydnad med tidigare hundar och det var det delmomentet jag kände mig mest bekväm och hemtam med. Ture har dessutom lätt att fokusera på sitt jobb och utförde ett mycket fint lydnadsprogram trots massiva störningar från omkringliggande ringar där det pågick final i (om det var skydd eller IPO vet jag faktiskt inte, men det var väsen:-) Enda smolket i bägaren var en 7:a på momentet ”rutan”. Vi fick på fredagens samling veta att det istället för konor och band endast skulle vara 4 tegelstenar…. Dessutom sprang det tre sädesärlor i rutan när Ture var på väg in, så han fick hålla lite till höger för att inte springa på dem:-) Några extra kommandon kostade, men slutresultatet var dagens bästa lydnadsprogram och SILVRET var i hamn!  Känslan att stå där på prispallen var helt surrealistisk och jag fick nästan nypa mig i armen. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag är över min fina fina hund som höll ihop så bra och gjorde sitt allra bästa dessa dagar. Teamkänslan med den hunden är obeskrivlig!

/Maria och Ture

loading...
Läs hela inlägget »

Nyfiken på Tjänstehund?
 
Söndagen 23/9-18 
 Kl. 09.00-15.00
Samling vid Sörmons Hundklubb
Civila kläder

 

Ni kommer att få jobba med hund, samt få agera figurant åt varandra.
 
Wc finns att tillgå på Sörmons hundklubb.
Medtag fika. 
Medtag vatten, belöning till hunden, förstärkningskläder vid behov och ett glatt humör.
Värd för årets Tjh-dag är Robin Schagerholm.
 
Då vi bjuder på lunch så är det viktigt att tiden för anmälan hålls. Tack på förhand.
 
Anmälan senast den 19:eseptember till Annika Lindberg på SMS 0705850808 alt annikali@telia.com.

Hoppas vi ses den 23:e september :D 
 
Vägbeskrivning: 

Från Grums hållet: sväng av E18 avfart Randviken, håll vänster och kör över E18, Håll rakt fram (skylt Sörmons grustag), sväng vänster vid Gula villan.
Från Karlstadshållet: sväng av E18 avfart  Randviken, håll höger (Sörmons grustag ), sväng vänster vid gula villan.

Läs hela inlägget »

Diana & King

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Jag ska tillsammans med min hund tävla i den hundsport som kallas för lydnad, eller ”tävlingslydnad” för att inte blanda ihop det med vardagslydnad eller allmänlydnad.
Det lydnadsprogram som ska genomföras på SM består av 10 olika moment som hunden ska utföra med hög motivation, explosivitet och framförallt precision för att också uppnå höga poäng. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Att jag brinner så mycket för just tävlingslydnad tror jag främst har med min personlighet att göra. Jag är nämligen en perfektionist ända ut i fingerspetsarna, och eftersom lydnad är en sport som kräver att man lägger mycket tid på detaljer och finesser för att komma långt så passar det mig helt utmärkt!
En annan anledning är såklart det magiska samspel mellan hund och förare som man jobbar fram sakta men säkert. Känslan av att gå in på lydnadsplan som ett team är ju helt fantastisk! 

Berätta om din hund!
- Min hund är en ung Border Collie-hane (ca. 2,5 år) från kenneln ”Nordic Paws” i Stockholm. Det är svårt att sätta ord på sin individ tycker jag, men om jag skulle beskriva honom med några få ord så skulle jag säga att han är en lojal och lyhörd hund som aldrig slutar jobba. Han ger alltid 100% av sig själv i vad vi än gör (både på gott och ont), och oavsett hur förhållandena runt omkring ser ut.
Han är också orädd, följsam och extremt snabb. Med andra ord kan man säga att han har alldeles utmärkta egenskaper för att bli en framgångsrik lydnadshund!

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Mycket bra skulle jag vilja säga! Vi avslutade året 2017 med att flytta upp oss från klass 2 till klass 3 (alltså högsta lydnadsklassen där man måste vara för att ha chans att kvala till SM). Under våren nu i år så startade vi tävlingssäsongen med några tävlingar rallylydnad som gett fina resultat, och sedan debuterade vi i klass 3 i lydnad på en dubbeltävling i Torsby den 17 Juni. Där fick vi överraskande nog med oss två 1:a-pris med ganska god marginal, vilket innebar att om vi kunde få till en tävling till inom de närmaste dagarna med ungefär samma poäng så skulle vi ha mycket god chans att ta oss upp på kvallistan till de Svenska Mästerskapen. Jag kände mig först väldigt skeptisk till att ens försöka eftersom King var och fortfarande är ganska oerfaren, samt att sista tävlingen som fanns kvar innan kvalperiodens slut var bara tre dagar senare, i Gnestad, ca. 4h hemifrån. Mycket talade emot: anmälningstiden hade gått ut, resa plus anmälningsavgift skulle bli dyrt, och jag skulle dessutom säkert bli väldigt besviken om vi inte skulle lyckas prestera. Men en kär bekant inom hundvärlden övertalade mig att satsa och arrangören godkände efteranmälan, så vi åkte. Detta resulterade i ett till 1:a pris och att vi åkte hem med dels ett Lydnadschampionat efter bara tre tävlingar, och med de poängen vi fick var det heller ingen tvekan om saken - vi skulle få tävla vårt första lydnads-SM!  

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Som jag nämnde tidigare är King och även jag fortfarande väldigt oerfarna rent tävlingsmässigt jämfört med andra kvalade ekipage, så vi har varit ute och tävlat ganska mycket de senaste veckorna, mest för min egen skull så att jag får lite mer ”kött på benen” så att säga. King är överlag ganska momentsäker för att vara så ung och tidigt i karriären, men vi har några moment som vi måste boosta/träna lite extra lite nu innan SM. Samtidigt vill jag helst av allt linda in hunden i bubbelplast..

Årets SM-upplägg är ganska utmanande får jag nog säga. Det kommer gå 4 ringar samtidigt (inkl. gruppmoment), vilket innebär att det ständigt kommer vara och höras andra hundar, människor och kommandon runt omkring. Med min koordinationsförmåga kommer jag ha fullt sjå att hålla koll på vilken ring vi ska vara i och när, haha! För att sammanfatta lite så kommer fokus ligga på att träna i liknande miljö (vi har tillsammans med andra ekipage anordnat SM-träningar runt om i Värmland), träna mycket på trygghet i gruppmoment i olika, stökiga miljöer och självklart hålla King i god form! Det gör vi genom att jag regelbunden tar honom till en fysioterapeut för lösgörande massage eftersom musklerna lätt blir spända vid hårt arbete. Sen är det ju såklart konditionsträning, simning och andra saker som vi också gör regelbundet året om, men som kanske trappas upp något nu veckorna innan! 

Vidare så jobbar jag för egen del på den mentala biten.
Jag tycker mig själv vara mentalt stabil innan och i tävlingssituation, men vet såklart att detta kommer vara något helt annat. På vanliga klubbtävlingar har man i regel en domare, en tävlingsledare och en skrivare med sig på plan. Jag är inte helt säker på hur många domare, tävlingsledare osv. som kommer finnas i varje ring, men jag vet att bara det kommer vara en stor skillnad, för att inte nämna all publik. Då jag aldrig har aldrig tävlat under sådana omständigheter, så har jag faktiskt svårt att veta hur jag ska förbereda mig mentalt på bästa sätt, men tänker att mina vanliga hederliga sätt att klara av stress/press kommer räcka i alla fall en bit på vägen. Just nu känner jag mig väldigt lugn, och jag försöker intala mig själv att vi inte åker dit för att prestera eller konkurrera, vilket är mycket svårt för tävlingsmänniskan i mig. Istället kommer jag sätta upp egna, personliga mål som blir min uppgift att klara av på plats. En egen liten tävling. Annars ska vi precis som vanligt gå ut på planen som ett team och bara njuta samt vara stolta över att vi ens har tagit oss dit! 

Avslutningsvis vill jag återigen tacka hemmaklubben Säffle Brukshundklubb som sponsrat oss med anmälningsavgiften till SM. Den är ganska dyr och med alla andra omkostnader såhär innan så är det för oss väldigt värdefullt! 

Ha en fortsatt bra sommar! ☀️
/Diana & King

Jörgen & Tass

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi kommer att delta i Försvarsmaktsmästerskapet (FMM), alltså SM för patrullhundar. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Patrullhund är en hund som godkänts vid certifikatprov för patrullhund - enklare beskrivning är "godkänd hemvärnshund”.
”Patrull” är också en bruksgren liksom spår eller sök och bruksgrenen är öppen för alla att tävla i. När det gäller DM och SM så är dels reglerna lite annorlunda och deltagandet är begränsat till tjänstehundar. På SM är vi 30 deltagare och här består ”specialen” av två huvudmoment; patrullering med ljud- och vindfigurant (600m) samt patrullering med spårupptag och spårning (800m). Utöver detta ingår också ett lydnadsprov samt uppletande av föremål. Det är en bredd i vad man tävlar i och detta passar Tass - han tycker alla delar är roliga (hoppas jag…) Eftersom jag är aktiv i hemvärnet med hund och tränar andra hundekipage sen många år så föll det sig naturligt att ställa upp i denna gren.

Berätta om din hund!
- Tass (Vickulas Xtas) är en kelpiehane på snart 5 år. En lite speciell herre kan jag tycka eftersom han ”tål" att vi är två som jobbar med honom; Anette med lydnad och spår och jag med patrull och att jag har honom i tjänst (alltså patrullhund i Hemvärnet). Australian kelpie är en vallhund och har som andra vallhundar, mycket energi och arbetsvilja.

Hur har tävlingsåret varit hittills?
Tävlingsåret 2018… vi har hittills gjort en tävling och det var DM för patrullhund som också var kvaltävlingen till SM.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Uppladdningen och förberedelser: jag har försökt skapa en struktur bland momenten vi ska tävla i och jobbar främst med de små detaljer i detta; allt från markering av metallföremålet i spåret, att hålla i markering av figuranter i vind, lydnadsprogrammet och spårupptaget. Till detta behövs både figuranter och skarpa ögon som tittar på oss och rättar upp tokigheter (Till mitt "träningsgäng" - TACK till er!)
Det varma vädret har begränsat oss lite men det känns ändock som vi ligger i fas. Än så länge… 

Det tävlingsmässiga uppträdandet som förare har jag liten erfarenhet av eftersom vi bara gjort tre tävlingar totalt.  
Har vi 15 åskådare på en brukstävling så kan det vara flera hundra på SM… och då gäller det att jag och Tass går in i vår egna, gemensamma ”bubbla”…
Den mentala delen för mig som förare och hur Tass reagerar i en sån tävlingsmiljö som SM är kanske knepigast att förbereda oss på.

I uppladdningen ingår också att vi ska hinna med en tävling till och den blir mest för att jag ska fila på mina detaljer på lydnadsplanen och försöka hålla nerverna i styr.

Den närmaste veckan är planerad i detalj på vad vi ska träna på...  

Med vänlig hälsning,
Jörgen & Tass :-)

Maria & Ture

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- i ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- En oerhört givande inriktning gällande hundsport där man kan kombinera svår och rolig hundträning med samhällsnytta.

Berätta om din hund!
- Ture är en 4-årig goldenkille och den perfekta hunden för mig. Vi har en fin relation med ett gott samarbete vilket är A och O gällande räddning. Han arbetar snabbt i alla miljöer, men är inte dumdristig och försätter sig sällan i farliga situationer. Ture är ingen supermodig hund men han litar på matte och gör det jag ber om. Han älskar människor och lyckan är stor när han hittar sina figuranter! Hemma är han en mysig kille som älskar att mysa i soffan eller favoritfåtöljen:-)

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Räddningshund finns inte som ren tävlingsgren. Man kvalar in genom att certifiera sin hund till Tjänstehund räddning samt utföra en veckas godkänd räddningsförarutbildning, vilket vi gjorde i maj. Utöver det tävlar vi i IPO-R, där R står för räddningshund, brukssök samt lite lydnad.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- På grund av den svåra värmen och brist på träningsområden i vår närhet har uppvärmningen inför SM varit lite klen. 5 dagars räddningsläger i juli (i dryga 30 graders värme) samt lite filande på lydnadsmomenten har vi med oss. Vi är nycertifierande och orutinerade, vilket ligger oss något i fatet , men Ture är en bra hund och vi har lika goda chanser som de övriga.

Hälsningar
Maria

Robert & Valle

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Enda tävlingen för certifierade Räddningshundar.

Berätta om din hund!
- Valle är en schäferhane på 6 år:. Blev certifierad Räddningshund i höstas.Detta är vårt första SM, så det blir intressant och lärorikt.
Valle älskar allt nosarbete ! Han tävlar även i bruksgrenarna ( om än sparsamt), spår, sök och patrull. Hans fördelar är stor nyfikenhet och arbetsvilja.
Hans nackdelar är i så fall att han har svårt att koppla av mellan arbeten, finns även ett tydligt inslag av "kan själv".

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Detta är första tävlingen i år !!

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
Då Valle ej varit helt kurant och sommaren varit väldigt varm, så gäller det nu att ta vara på de sista veckorna innan SM.

Hälsningar
Robert

Läs hela inlägget »

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

SM 2018.
Vårt allra första SM, i en för mig, helt ny gren. Ture certifierades som räddningshund för mindre än ett år sedan så vi känner oss fortfarande som ”rookies” och med tanke på den varma sommaren var vår uppladdning inte maximal. Man kan snarare säga att vi vilade oss i form och att det enda vi tränat ordentligt på var lydnadsdelen. Team Ture, dvs jag, maken Peter, Ture och valpen Svante anlände till Ronneby redan på onsdag i SM-veckan för att vara med på invigningen. Årets SM var en storslagen tillställning med bland annat en förbundsordförande som landande med fallskärm. Allt var tillspetsat för att fira SBK:s 100-årsjubileum och jag är oerhört glad över att få varit med om denna upplevelse!

Räddningshundsgruppen samlades sedan på fredag för genomgång, veterinärbesiktning samt lottning och Räddningshundarna tävlande sedan under lördag och söndag i Karlshamn. Under lördagen genomförde vi ytsök på räddningstjänstens område, ett stort område som skulle genomsökas under 30 minuter. Vi hade ingen aning om antalet ”försvunna” och en stor del av området var avspärrat för oss förare så där fick vi sända in hundarna och stå bakom avspärrningen när hundarna arbetade. Det var väldigt varmt och solen gassade på Ture och mig och även om vår insats var medioker på lördag, så är jag nöjd med Tures insats. Det var till största del jag som förare som brast den dagen även om jag såg att Ture blev sliten och inte jobbade på lika bra som han brukar mot slutet av söket. Lördagen avslutade sedan med 3 minuters platsliggning i grupp, och efter dagens arbete låg vi på en 5:e plats i resultatlistan, något jag var helt nöjd med!

Söndag inleddes med ett kopplat sök på paintballklubbens område. Vi hade 15 min på oss att med kopplad hund genomsöka ett stort område med MÄNGDER av små byggnader och inte heller här visste vi hur många ”saknade” vi hade i området. Även här var det avspärrningar och vi fick inte gå närmare byggnaderna än 1 meter. Ture gjorde ett strålande koppelsök med fina markeringar och trots att matte drog ner lite på poängen gjorde vi dagens bästa sök. Efter koppelsöket skulle vi åka från Karlshamn till Ronneby för att genomföra vårt lydnadsprogram och nu började jag inse att vi klättrat lite i resultatlistan och det blev helt plötsligt VÄLDIGT spännande:-) Till min fördel har jag tävlat ganska mycket lydnad med tidigare hundar och det var det delmomentet jag kände mig mest bekväm och hemtam med. Ture har dessutom lätt att fokusera på sitt jobb och utförde ett mycket fint lydnadsprogram trots massiva störningar från omkringliggande ringar där det pågick final i (om det var skydd eller IPO vet jag faktiskt inte, men det var väsen:-) Enda smolket i bägaren var en 7:a på momentet ”rutan”. Vi fick på fredagens samling veta att det istället för konor och band endast skulle vara 4 tegelstenar…. Dessutom sprang det tre sädesärlor i rutan när Ture var på väg in, så han fick hålla lite till höger för att inte springa på dem:-) Några extra kommandon kostade, men slutresultatet var dagens bästa lydnadsprogram och SILVRET var i hamn!  Känslan att stå där på prispallen var helt surrealistisk och jag fick nästan nypa mig i armen. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag är över min fina fina hund som höll ihop så bra och gjorde sitt allra bästa dessa dagar. Teamkänslan med den hunden är obeskrivlig!

/Maria och Ture

loading...
Läs hela inlägget »

Nyfiken på Tjänstehund?
 
Söndagen 23/9-18 
 Kl. 09.00-15.00
Samling vid Sörmons Hundklubb
Civila kläder

 

Ni kommer att få jobba med hund, samt få agera figurant åt varandra.
 
Wc finns att tillgå på Sörmons hundklubb.
Medtag fika. 
Medtag vatten, belöning till hunden, förstärkningskläder vid behov och ett glatt humör.
Värd för årets Tjh-dag är Robin Schagerholm.
 
Då vi bjuder på lunch så är det viktigt att tiden för anmälan hålls. Tack på förhand.
 
Anmälan senast den 19:eseptember till Annika Lindberg på SMS 0705850808 alt annikali@telia.com.

Hoppas vi ses den 23:e september :D 
 
Vägbeskrivning: 

Från Grums hållet: sväng av E18 avfart Randviken, håll vänster och kör över E18, Håll rakt fram (skylt Sörmons grustag), sväng vänster vid Gula villan.
Från Karlstadshållet: sväng av E18 avfart  Randviken, håll höger (Sörmons grustag ), sväng vänster vid gula villan.

Läs hela inlägget »

Diana & King

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Jag ska tillsammans med min hund tävla i den hundsport som kallas för lydnad, eller ”tävlingslydnad” för att inte blanda ihop det med vardagslydnad eller allmänlydnad.
Det lydnadsprogram som ska genomföras på SM består av 10 olika moment som hunden ska utföra med hög motivation, explosivitet och framförallt precision för att också uppnå höga poäng. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Att jag brinner så mycket för just tävlingslydnad tror jag främst har med min personlighet att göra. Jag är nämligen en perfektionist ända ut i fingerspetsarna, och eftersom lydnad är en sport som kräver att man lägger mycket tid på detaljer och finesser för att komma långt så passar det mig helt utmärkt!
En annan anledning är såklart det magiska samspel mellan hund och förare som man jobbar fram sakta men säkert. Känslan av att gå in på lydnadsplan som ett team är ju helt fantastisk! 

Berätta om din hund!
- Min hund är en ung Border Collie-hane (ca. 2,5 år) från kenneln ”Nordic Paws” i Stockholm. Det är svårt att sätta ord på sin individ tycker jag, men om jag skulle beskriva honom med några få ord så skulle jag säga att han är en lojal och lyhörd hund som aldrig slutar jobba. Han ger alltid 100% av sig själv i vad vi än gör (både på gott och ont), och oavsett hur förhållandena runt omkring ser ut.
Han är också orädd, följsam och extremt snabb. Med andra ord kan man säga att han har alldeles utmärkta egenskaper för att bli en framgångsrik lydnadshund!

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Mycket bra skulle jag vilja säga! Vi avslutade året 2017 med att flytta upp oss från klass 2 till klass 3 (alltså högsta lydnadsklassen där man måste vara för att ha chans att kvala till SM). Under våren nu i år så startade vi tävlingssäsongen med några tävlingar rallylydnad som gett fina resultat, och sedan debuterade vi i klass 3 i lydnad på en dubbeltävling i Torsby den 17 Juni. Där fick vi överraskande nog med oss två 1:a-pris med ganska god marginal, vilket innebar att om vi kunde få till en tävling till inom de närmaste dagarna med ungefär samma poäng så skulle vi ha mycket god chans att ta oss upp på kvallistan till de Svenska Mästerskapen. Jag kände mig först väldigt skeptisk till att ens försöka eftersom King var och fortfarande är ganska oerfaren, samt att sista tävlingen som fanns kvar innan kvalperiodens slut var bara tre dagar senare, i Gnestad, ca. 4h hemifrån. Mycket talade emot: anmälningstiden hade gått ut, resa plus anmälningsavgift skulle bli dyrt, och jag skulle dessutom säkert bli väldigt besviken om vi inte skulle lyckas prestera. Men en kär bekant inom hundvärlden övertalade mig att satsa och arrangören godkände efteranmälan, så vi åkte. Detta resulterade i ett till 1:a pris och att vi åkte hem med dels ett Lydnadschampionat efter bara tre tävlingar, och med de poängen vi fick var det heller ingen tvekan om saken - vi skulle få tävla vårt första lydnads-SM!  

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Som jag nämnde tidigare är King och även jag fortfarande väldigt oerfarna rent tävlingsmässigt jämfört med andra kvalade ekipage, så vi har varit ute och tävlat ganska mycket de senaste veckorna, mest för min egen skull så att jag får lite mer ”kött på benen” så att säga. King är överlag ganska momentsäker för att vara så ung och tidigt i karriären, men vi har några moment som vi måste boosta/träna lite extra lite nu innan SM. Samtidigt vill jag helst av allt linda in hunden i bubbelplast..

Årets SM-upplägg är ganska utmanande får jag nog säga. Det kommer gå 4 ringar samtidigt (inkl. gruppmoment), vilket innebär att det ständigt kommer vara och höras andra hundar, människor och kommandon runt omkring. Med min koordinationsförmåga kommer jag ha fullt sjå att hålla koll på vilken ring vi ska vara i och när, haha! För att sammanfatta lite så kommer fokus ligga på att träna i liknande miljö (vi har tillsammans med andra ekipage anordnat SM-träningar runt om i Värmland), träna mycket på trygghet i gruppmoment i olika, stökiga miljöer och självklart hålla King i god form! Det gör vi genom att jag regelbunden tar honom till en fysioterapeut för lösgörande massage eftersom musklerna lätt blir spända vid hårt arbete. Sen är det ju såklart konditionsträning, simning och andra saker som vi också gör regelbundet året om, men som kanske trappas upp något nu veckorna innan! 

Vidare så jobbar jag för egen del på den mentala biten.
Jag tycker mig själv vara mentalt stabil innan och i tävlingssituation, men vet såklart att detta kommer vara något helt annat. På vanliga klubbtävlingar har man i regel en domare, en tävlingsledare och en skrivare med sig på plan. Jag är inte helt säker på hur många domare, tävlingsledare osv. som kommer finnas i varje ring, men jag vet att bara det kommer vara en stor skillnad, för att inte nämna all publik. Då jag aldrig har aldrig tävlat under sådana omständigheter, så har jag faktiskt svårt att veta hur jag ska förbereda mig mentalt på bästa sätt, men tänker att mina vanliga hederliga sätt att klara av stress/press kommer räcka i alla fall en bit på vägen. Just nu känner jag mig väldigt lugn, och jag försöker intala mig själv att vi inte åker dit för att prestera eller konkurrera, vilket är mycket svårt för tävlingsmänniskan i mig. Istället kommer jag sätta upp egna, personliga mål som blir min uppgift att klara av på plats. En egen liten tävling. Annars ska vi precis som vanligt gå ut på planen som ett team och bara njuta samt vara stolta över att vi ens har tagit oss dit! 

Avslutningsvis vill jag återigen tacka hemmaklubben Säffle Brukshundklubb som sponsrat oss med anmälningsavgiften till SM. Den är ganska dyr och med alla andra omkostnader såhär innan så är det för oss väldigt värdefullt! 

Ha en fortsatt bra sommar! ☀️
/Diana & King

Jörgen & Tass

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi kommer att delta i Försvarsmaktsmästerskapet (FMM), alltså SM för patrullhundar. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Patrullhund är en hund som godkänts vid certifikatprov för patrullhund - enklare beskrivning är "godkänd hemvärnshund”.
”Patrull” är också en bruksgren liksom spår eller sök och bruksgrenen är öppen för alla att tävla i. När det gäller DM och SM så är dels reglerna lite annorlunda och deltagandet är begränsat till tjänstehundar. På SM är vi 30 deltagare och här består ”specialen” av två huvudmoment; patrullering med ljud- och vindfigurant (600m) samt patrullering med spårupptag och spårning (800m). Utöver detta ingår också ett lydnadsprov samt uppletande av föremål. Det är en bredd i vad man tävlar i och detta passar Tass - han tycker alla delar är roliga (hoppas jag…) Eftersom jag är aktiv i hemvärnet med hund och tränar andra hundekipage sen många år så föll det sig naturligt att ställa upp i denna gren.

Berätta om din hund!
- Tass (Vickulas Xtas) är en kelpiehane på snart 5 år. En lite speciell herre kan jag tycka eftersom han ”tål" att vi är två som jobbar med honom; Anette med lydnad och spår och jag med patrull och att jag har honom i tjänst (alltså patrullhund i Hemvärnet). Australian kelpie är en vallhund och har som andra vallhundar, mycket energi och arbetsvilja.

Hur har tävlingsåret varit hittills?
Tävlingsåret 2018… vi har hittills gjort en tävling och det var DM för patrullhund som också var kvaltävlingen till SM.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Uppladdningen och förberedelser: jag har försökt skapa en struktur bland momenten vi ska tävla i och jobbar främst med de små detaljer i detta; allt från markering av metallföremålet i spåret, att hålla i markering av figuranter i vind, lydnadsprogrammet och spårupptaget. Till detta behövs både figuranter och skarpa ögon som tittar på oss och rättar upp tokigheter (Till mitt "träningsgäng" - TACK till er!)
Det varma vädret har begränsat oss lite men det känns ändock som vi ligger i fas. Än så länge… 

Det tävlingsmässiga uppträdandet som förare har jag liten erfarenhet av eftersom vi bara gjort tre tävlingar totalt.  
Har vi 15 åskådare på en brukstävling så kan det vara flera hundra på SM… och då gäller det att jag och Tass går in i vår egna, gemensamma ”bubbla”…
Den mentala delen för mig som förare och hur Tass reagerar i en sån tävlingsmiljö som SM är kanske knepigast att förbereda oss på.

I uppladdningen ingår också att vi ska hinna med en tävling till och den blir mest för att jag ska fila på mina detaljer på lydnadsplanen och försöka hålla nerverna i styr.

Den närmaste veckan är planerad i detalj på vad vi ska träna på...  

Med vänlig hälsning,
Jörgen & Tass :-)

Maria & Ture

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- i ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- En oerhört givande inriktning gällande hundsport där man kan kombinera svår och rolig hundträning med samhällsnytta.

Berätta om din hund!
- Ture är en 4-årig goldenkille och den perfekta hunden för mig. Vi har en fin relation med ett gott samarbete vilket är A och O gällande räddning. Han arbetar snabbt i alla miljöer, men är inte dumdristig och försätter sig sällan i farliga situationer. Ture är ingen supermodig hund men han litar på matte och gör det jag ber om. Han älskar människor och lyckan är stor när han hittar sina figuranter! Hemma är han en mysig kille som älskar att mysa i soffan eller favoritfåtöljen:-)

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Räddningshund finns inte som ren tävlingsgren. Man kvalar in genom att certifiera sin hund till Tjänstehund räddning samt utföra en veckas godkänd räddningsförarutbildning, vilket vi gjorde i maj. Utöver det tävlar vi i IPO-R, där R står för räddningshund, brukssök samt lite lydnad.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- På grund av den svåra värmen och brist på träningsområden i vår närhet har uppvärmningen inför SM varit lite klen. 5 dagars räddningsläger i juli (i dryga 30 graders värme) samt lite filande på lydnadsmomenten har vi med oss. Vi är nycertifierande och orutinerade, vilket ligger oss något i fatet , men Ture är en bra hund och vi har lika goda chanser som de övriga.

Hälsningar
Maria

Robert & Valle

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Enda tävlingen för certifierade Räddningshundar.

Berätta om din hund!
- Valle är en schäferhane på 6 år:. Blev certifierad Räddningshund i höstas.Detta är vårt första SM, så det blir intressant och lärorikt.
Valle älskar allt nosarbete ! Han tävlar även i bruksgrenarna ( om än sparsamt), spår, sök och patrull. Hans fördelar är stor nyfikenhet och arbetsvilja.
Hans nackdelar är i så fall att han har svårt att koppla av mellan arbeten, finns även ett tydligt inslag av "kan själv".

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Detta är första tävlingen i år !!

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
Då Valle ej varit helt kurant och sommaren varit väldigt varm, så gäller det nu att ta vara på de sista veckorna innan SM.

Hälsningar
Robert

Läs hela inlägget »

Årsmöte 2019

24 Januari 2019

Den 20 Februari är det återigen dags för årsmöte på Säffle Brukshundklubb. Alla medlemmar är självklart välkomna! Styrelsen bjuder på fika :)

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom bjurder in till ett träningsläger i spår, nosework, tävlingslydnad, rallylydnad, agility och freestyle! Mer information hittar genom att klicka på bilderna nedan:

Läs hela inlägget »
52474485_608092279633601_1201559866045366272_n 52474485_608092279633601_1201559866045366272_n

Då var årsmötet avklarat för den här gången! Överraskande många medlemmar var på plats och deltog engagerat i diskussioner gällade klubbens framtid och utveckling. Otroligt roligt! 

Kicki Söderqvist blev förtroendevald som klubbens nya ordförande, och vi välkomnar också med glädje Maria Axelsson som ny ledamot i styrelsen! 

Förutom punkterna på dagordningen så hölls det i vanlig ordning prisutdelningar av olika slag:

  • Maria Axelsson & Ture fick ta emot pris för sin enastående prestation på SM i räddning, som genererade en välförtjänt silvermedalj. De blev dessutom årets "Klubbmästare i Lydnad".
  • Priset "Årets Lydnadshund" och "Årets Rallylydnadshund" gick till Diana Dragic & King.
  • "Årets Brukshund" gick till Jörgen Nilsson & Tass
  • "Tuppens Pris" för flest starter i brukset gick även det till Jörgen Nilsson & Tass.
  • "Årets Agilityhund" gick även i år till duktiga Karolina Tingelholm och hennes hund Tarzan.
  • Klubbmästare i Bruks blev Maud Gustafsson & Mulle.

    Ett annat hedersfullt pris som delas ut varje år under årsmötet är "San Heribs" pris, och det fick den här gången Gun Carlsson ta emot för sina hängivna insatser på olika håll inom organisationen under det gångna året! Kicki Söderqvist uppvaktades också med en blombukett, tillsammans med hunden Stella är de nämligen ett av fyra svenska ekipage som kvalat in till Dobermann-VM i IGP som hålls i Ungern i Maj! Riktigt coolt! 

Stort grattis säger vi igen till kvällens samtliga pristagare! Bilder som togs under prisutdelningen kan ni ta del utav här nedanför.

Vi vill också passa på att tacka Mikael Jacobsson för sina två år som ordförande, och även Josefine Cederlund för sin roll som ledamot!

Pååterseende! / Styrelsen

Läs hela inlägget »

Säffle BHK planerar för en patrullhundskurs med start januari 2019.

För att börja en sådan kurs så göras ett anlagstest.
Det är planerat för en sådan test
helgen 15-16/december.

Är du intresserad av att utbilda dig och din hund till ett hundekipage, Så behöver jag din anmälan
senast 13/12

Karl-Gustav Carlsson
070-328 27 91
karl-gustav@gusab.nu

Läs hela inlägget »

Föreläsning med Eva-Marie Wergård 


Vi förbereder våra hundar inför tävling på många olika sätt; störningsträning i olika miljöer, med olika människor och under alla tänkbara förhållanden. Vad vi däremot lätt glömmer är vår egen förberedelse att prestera vårt bästa. 
• Känner du att ni inte riktigt presterar så bra som du vet att ni faktiskt kan? 
• Känner du att du att du saknar verktyg för att hantera dina känslor när det gäller? 
• Känner du att dina nerver hindrar dig att visa din hund från dess bästa sida? 
• Känner du att det finns mer att ge? 

Då är det dags att ta tag i den mentala träningen! Ökad kunskap i ämnet hjälper dig att kicka igång och inspirerar dig att börja fokusera på hur du skall utveckla dig mentalt med målet att prestera bättre. 
Här kommer du att få lära dig vad mental träning innebär, hur du blir medveten och hur du skall ta kontrollen över dig själv för att lyckas prestera bäst när det gäller! Du får också praktiska övningar som du kan påbörja redan på vägen hem från kursen. 
Så känn dig manad att inspireras att ta fram det BÄSTA hos dig själv och att hitta FLOWET tillsammans med din hund! Bli ”Ditt Bästa Jag”! 

Eva-Marie Wergård har hämtat sina erfarenheter om mental träning både från hundvärlden och idrottsvärlden. Hon är utbildad inom både mental träning & coachning och etologi (läran om djurens beteende) och arbetar idag som hundinstruktör och coach i eget företag. Hon har också deltagit vid TV-programmet SVT Atleterna 2014. Eva-Marie är framförallt aktiv inom agility och barmarksdrag med ett flertal utbildningar samt egna framgångar på tävlingsbanan. Hon är också aktiv inom bl a triathlon, swimrun och vallning.

Du kan läsa mer om Eva-Marie Wergård på hennes sida: https://propiraya.wordpress.com/eva-marie/ 
Plats: Årjängs Brukshundklubb (Kan komma att ändras beroende på antal anmälningar) 
Datum: Lördag den 17 november 
Tid: 13.00 – ca 15.30 
Kostnad: GRATIS för medlemmar i Årjängs Bk / 250 kr för icke medlemmar 
Anmälan och frågor skickas till: utbildning@arjangsbrukshund.se 

Läs hela inlägget »

Dela nyheter här

Vill du nå ut till medlemmarna? Använd vårt formulär och skicka in till webmaster så lägger vi ut informationen här bland klubbens nyheter. Vill du skicka in tävlingsresultat gör du det under fliken "tävling".

  • (max 50 MB)

Senaste Nytt

Arkiv