Reportage från vår silvermedaljör på SM 2018

SM 2018.
Vårt allra första SM, i en för mig, helt ny gren. Ture certifierades som räddningshund för mindre än ett år sedan så vi känner oss fortfarande som ”rookies” och med tanke på den varma sommaren var vår uppladdning inte maximal. Man kan snarare säga att vi vilade oss i form och att det enda vi tränat ordentligt på var lydnadsdelen. Team Ture, dvs jag, maken Peter, Ture och valpen Svante anlände till Ronneby redan på onsdag i SM-veckan för att vara med på invigningen. Årets SM var en storslagen tillställning med bland annat en förbundsordförande som landande med fallskärm. Allt var tillspetsat för att fira SBK:s 100-årsjubileum och jag är oerhört glad över att få varit med om denna upplevelse!

Räddningshundsgruppen samlades sedan på fredag för genomgång, veterinärbesiktning samt lottning och Räddningshundarna tävlande sedan under lördag och söndag i Karlshamn. Under lördagen genomförde vi ytsök på räddningstjänstens område, ett stort område som skulle genomsökas under 30 minuter. Vi hade ingen aning om antalet ”försvunna” och en stor del av området var avspärrat för oss förare så där fick vi sända in hundarna och stå bakom avspärrningen när hundarna arbetade. Det var väldigt varmt och solen gassade på Ture och mig och även om vår insats var medioker på lördag, så är jag nöjd med Tures insats. Det var till största del jag som förare som brast den dagen även om jag såg att Ture blev sliten och inte jobbade på lika bra som han brukar mot slutet av söket. Lördagen avslutade sedan med 3 minuters platsliggning i grupp, och efter dagens arbete låg vi på en 5:e plats i resultatlistan, något jag var helt nöjd med!

Söndag inleddes med ett kopplat sök på paintballklubbens område. Vi hade 15 min på oss att med kopplad hund genomsöka ett stort område med MÄNGDER av små byggnader och inte heller här visste vi hur många ”saknade” vi hade i området. Även här var det avspärrningar och vi fick inte gå närmare byggnaderna än 1 meter. Ture gjorde ett strålande koppelsök med fina markeringar och trots att matte drog ner lite på poängen gjorde vi dagens bästa sök. Efter koppelsöket skulle vi åka från Karlshamn till Ronneby för att genomföra vårt lydnadsprogram och nu började jag inse att vi klättrat lite i resultatlistan och det blev helt plötsligt VÄLDIGT spännande:-) Till min fördel har jag tävlat ganska mycket lydnad med tidigare hundar och det var det delmomentet jag kände mig mest bekväm och hemtam med. Ture har dessutom lätt att fokusera på sitt jobb och utförde ett mycket fint lydnadsprogram trots massiva störningar från omkringliggande ringar där det pågick final i (om det var skydd eller IPO vet jag faktiskt inte, men det var väsen:-) Enda smolket i bägaren var en 7:a på momentet ”rutan”. Vi fick på fredagens samling veta att det istället för konor och band endast skulle vara 4 tegelstenar…. Dessutom sprang det tre sädesärlor i rutan när Ture var på väg in, så han fick hålla lite till höger för att inte springa på dem:-) Några extra kommandon kostade, men slutresultatet var dagens bästa lydnadsprogram och SILVRET var i hamn!  Känslan att stå där på prispallen var helt surrealistisk och jag fick nästan nypa mig i armen. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag är över min fina fina hund som höll ihop så bra och gjorde sitt allra bästa dessa dagar. Teamkänslan med den hunden är obeskrivlig!

/Maria och Ture

loading...