Säffle brukshundklubb är stolta över att presentera våra egna SM ekipage 2018

Diana & King

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Jag ska tillsammans med min hund tävla i den hundsport som kallas för lydnad, eller ”tävlingslydnad” för att inte blanda ihop det med vardagslydnad eller allmänlydnad.
Det lydnadsprogram som ska genomföras på SM består av 10 olika moment som hunden ska utföra med hög motivation, explosivitet och framförallt precision för att också uppnå höga poäng. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Att jag brinner så mycket för just tävlingslydnad tror jag främst har med min personlighet att göra. Jag är nämligen en perfektionist ända ut i fingerspetsarna, och eftersom lydnad är en sport som kräver att man lägger mycket tid på detaljer och finesser för att komma långt så passar det mig helt utmärkt!
En annan anledning är såklart det magiska samspel mellan hund och förare som man jobbar fram sakta men säkert. Känslan av att gå in på lydnadsplan som ett team är ju helt fantastisk! 

Berätta om din hund!
- Min hund är en ung Border Collie-hane (ca. 2,5 år) från kenneln ”Nordic Paws” i Stockholm. Det är svårt att sätta ord på sin individ tycker jag, men om jag skulle beskriva honom med några få ord så skulle jag säga att han är en lojal och lyhörd hund som aldrig slutar jobba. Han ger alltid 100% av sig själv i vad vi än gör (både på gott och ont), och oavsett hur förhållandena runt omkring ser ut.
Han är också orädd, följsam och extremt snabb. Med andra ord kan man säga att han har alldeles utmärkta egenskaper för att bli en framgångsrik lydnadshund!

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Mycket bra skulle jag vilja säga! Vi avslutade året 2017 med att flytta upp oss från klass 2 till klass 3 (alltså högsta lydnadsklassen där man måste vara för att ha chans att kvala till SM). Under våren nu i år så startade vi tävlingssäsongen med några tävlingar rallylydnad som gett fina resultat, och sedan debuterade vi i klass 3 i lydnad på en dubbeltävling i Torsby den 17 Juni. Där fick vi överraskande nog med oss två 1:a-pris med ganska god marginal, vilket innebar att om vi kunde få till en tävling till inom de närmaste dagarna med ungefär samma poäng så skulle vi ha mycket god chans att ta oss upp på kvallistan till de Svenska Mästerskapen. Jag kände mig först väldigt skeptisk till att ens försöka eftersom King var och fortfarande är ganska oerfaren, samt att sista tävlingen som fanns kvar innan kvalperiodens slut var bara tre dagar senare, i Gnestad, ca. 4h hemifrån. Mycket talade emot: anmälningstiden hade gått ut, resa plus anmälningsavgift skulle bli dyrt, och jag skulle dessutom säkert bli väldigt besviken om vi inte skulle lyckas prestera. Men en kär bekant inom hundvärlden övertalade mig att satsa och arrangören godkände efteranmälan, så vi åkte. Detta resulterade i ett till 1:a pris och att vi åkte hem med dels ett Lydnadschampionat efter bara tre tävlingar, och med de poängen vi fick var det heller ingen tvekan om saken - vi skulle få tävla vårt första lydnads-SM!  

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Som jag nämnde tidigare är King och även jag fortfarande väldigt oerfarna rent tävlingsmässigt jämfört med andra kvalade ekipage, så vi har varit ute och tävlat ganska mycket de senaste veckorna, mest för min egen skull så att jag får lite mer ”kött på benen” så att säga. King är överlag ganska momentsäker för att vara så ung och tidigt i karriären, men vi har några moment som vi måste boosta/träna lite extra lite nu innan SM. Samtidigt vill jag helst av allt linda in hunden i bubbelplast..

Årets SM-upplägg är ganska utmanande får jag nog säga. Det kommer gå 4 ringar samtidigt (inkl. gruppmoment), vilket innebär att det ständigt kommer vara och höras andra hundar, människor och kommandon runt omkring. Med min koordinationsförmåga kommer jag ha fullt sjå att hålla koll på vilken ring vi ska vara i och när, haha! För att sammanfatta lite så kommer fokus ligga på att träna i liknande miljö (vi har tillsammans med andra ekipage anordnat SM-träningar runt om i Värmland), träna mycket på trygghet i gruppmoment i olika, stökiga miljöer och självklart hålla King i god form! Det gör vi genom att jag regelbunden tar honom till en fysioterapeut för lösgörande massage eftersom musklerna lätt blir spända vid hårt arbete. Sen är det ju såklart konditionsträning, simning och andra saker som vi också gör regelbundet året om, men som kanske trappas upp något nu veckorna innan! 

Vidare så jobbar jag för egen del på den mentala biten.
Jag tycker mig själv vara mentalt stabil innan och i tävlingssituation, men vet såklart att detta kommer vara något helt annat. På vanliga klubbtävlingar har man i regel en domare, en tävlingsledare och en skrivare med sig på plan. Jag är inte helt säker på hur många domare, tävlingsledare osv. som kommer finnas i varje ring, men jag vet att bara det kommer vara en stor skillnad, för att inte nämna all publik. Då jag aldrig har aldrig tävlat under sådana omständigheter, så har jag faktiskt svårt att veta hur jag ska förbereda mig mentalt på bästa sätt, men tänker att mina vanliga hederliga sätt att klara av stress/press kommer räcka i alla fall en bit på vägen. Just nu känner jag mig väldigt lugn, och jag försöker intala mig själv att vi inte åker dit för att prestera eller konkurrera, vilket är mycket svårt för tävlingsmänniskan i mig. Istället kommer jag sätta upp egna, personliga mål som blir min uppgift att klara av på plats. En egen liten tävling. Annars ska vi precis som vanligt gå ut på planen som ett team och bara njuta samt vara stolta över att vi ens har tagit oss dit! 

Avslutningsvis vill jag återigen tacka hemmaklubben Säffle Brukshundklubb som sponsrat oss med anmälningsavgiften till SM. Den är ganska dyr och med alla andra omkostnader såhär innan så är det för oss väldigt värdefullt! 

Ha en fortsatt bra sommar! ☀️
/Diana & King

Jörgen & Tass

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi kommer att delta i Försvarsmaktsmästerskapet (FMM), alltså SM för patrullhundar. 

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Patrullhund är en hund som godkänts vid certifikatprov för patrullhund - enklare beskrivning är "godkänd hemvärnshund”.
”Patrull” är också en bruksgren liksom spår eller sök och bruksgrenen är öppen för alla att tävla i. När det gäller DM och SM så är dels reglerna lite annorlunda och deltagandet är begränsat till tjänstehundar. På SM är vi 30 deltagare och här består ”specialen” av två huvudmoment; patrullering med ljud- och vindfigurant (600m) samt patrullering med spårupptag och spårning (800m). Utöver detta ingår också ett lydnadsprov samt uppletande av föremål. Det är en bredd i vad man tävlar i och detta passar Tass - han tycker alla delar är roliga (hoppas jag…) Eftersom jag är aktiv i hemvärnet med hund och tränar andra hundekipage sen många år så föll det sig naturligt att ställa upp i denna gren.

Berätta om din hund!
- Tass (Vickulas Xtas) är en kelpiehane på snart 5 år. En lite speciell herre kan jag tycka eftersom han ”tål" att vi är två som jobbar med honom; Anette med lydnad och spår och jag med patrull och att jag har honom i tjänst (alltså patrullhund i Hemvärnet). Australian kelpie är en vallhund och har som andra vallhundar, mycket energi och arbetsvilja.

Hur har tävlingsåret varit hittills?
Tävlingsåret 2018… vi har hittills gjort en tävling och det var DM för patrullhund som också var kvaltävlingen till SM.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- Uppladdningen och förberedelser: jag har försökt skapa en struktur bland momenten vi ska tävla i och jobbar främst med de små detaljer i detta; allt från markering av metallföremålet i spåret, att hålla i markering av figuranter i vind, lydnadsprogrammet och spårupptaget. Till detta behövs både figuranter och skarpa ögon som tittar på oss och rättar upp tokigheter (Till mitt "träningsgäng" - TACK till er!)
Det varma vädret har begränsat oss lite men det känns ändock som vi ligger i fas. Än så länge… 

Det tävlingsmässiga uppträdandet som förare har jag liten erfarenhet av eftersom vi bara gjort tre tävlingar totalt.  
Har vi 15 åskådare på en brukstävling så kan det vara flera hundra på SM… och då gäller det att jag och Tass går in i vår egna, gemensamma ”bubbla”…
Den mentala delen för mig som förare och hur Tass reagerar i en sån tävlingsmiljö som SM är kanske knepigast att förbereda oss på.

I uppladdningen ingår också att vi ska hinna med en tävling till och den blir mest för att jag ska fila på mina detaljer på lydnadsplanen och försöka hålla nerverna i styr.

Den närmaste veckan är planerad i detalj på vad vi ska träna på...  

Med vänlig hälsning,
Jörgen & Tass :-)

Maria & Ture

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- i ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- En oerhört givande inriktning gällande hundsport där man kan kombinera svår och rolig hundträning med samhällsnytta.

Berätta om din hund!
- Ture är en 4-årig goldenkille och den perfekta hunden för mig. Vi har en fin relation med ett gott samarbete vilket är A och O gällande räddning. Han arbetar snabbt i alla miljöer, men är inte dumdristig och försätter sig sällan i farliga situationer. Ture är ingen supermodig hund men han litar på matte och gör det jag ber om. Han älskar människor och lyckan är stor när han hittar sina figuranter! Hemma är han en mysig kille som älskar att mysa i soffan eller favoritfåtöljen:-)

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Räddningshund finns inte som ren tävlingsgren. Man kvalar in genom att certifiera sin hund till Tjänstehund räddning samt utföra en veckas godkänd räddningsförarutbildning, vilket vi gjorde i maj. Utöver det tävlar vi i IPO-R, där R står för räddningshund, brukssök samt lite lydnad.

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
- På grund av den svåra värmen och brist på träningsområden i vår närhet har uppvärmningen inför SM varit lite klen. 5 dagars räddningsläger i juli (i dryga 30 graders värme) samt lite filande på lydnadsmomenten har vi med oss. Vi är nycertifierande och orutinerade, vilket ligger oss något i fatet , men Ture är en bra hund och vi har lika goda chanser som de övriga.

Hälsningar
Maria

Robert & Valle

Vilken gren ska du tävla i på SM?
- Vi ska tävla i SM för Räddningshundar.

Varför tävlar du och din hund i just denna gren? 
- Enda tävlingen för certifierade Räddningshundar.

Berätta om din hund!
- Valle är en schäferhane på 6 år:. Blev certifierad Räddningshund i höstas.Detta är vårt första SM, så det blir intressant och lärorikt.
Valle älskar allt nosarbete ! Han tävlar även i bruksgrenarna ( om än sparsamt), spår, sök och patrull. Hans fördelar är stor nyfikenhet och arbetsvilja.
Hans nackdelar är i så fall att han har svårt att koppla av mellan arbeten, finns även ett tydligt inslag av "kan själv".

Hur har tävlingsåret varit hittills?
- Detta är första tävlingen i år !!

Hur laddar ni/hur ser tiden ut innan SM?
Då Valle ej varit helt kurant och sommaren varit väldigt varm, så gäller det nu att ta vara på de sista veckorna innan SM.

Hälsningar
Robert